Stiri de ultima ora

Hipermarket şi supermarket doar în afara oraşelor. Proiectul de lege a fost depus în Parlament

Hipermarket şi supermarket doar în afara oraşelor. Proiectul de lege a fost depus în Parlament
Economic
Amplasarea spațiilor comerciale cu suprafață mai mare de 400 metri pătrați, adică a supermarket-urilor și hipermarket-urilor, nu va putea fi aprobată de autoritățile locale decât în mod exclusiv în teritoriul ”periurban”, adică în zonele din jurul unui oraș și nu în zonele urbane.

Foto: lugojeanul.ro

Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat de parlamentari PSD, ALDE, PMP și UDMR. Inițiatorii susțin că dezvoltarea de structuri mari și de parcuri comerciale generează dificultăți urbanistice majore, scrie profit.ro . Astfel, traficul autovehiculelor este perturbat puternic în zone intravilane, închiderea magazinelor mici genereaza o oferta de spații comerciale pentru care nu există cerere, inclusiv în zonele centrale si turistice. Potrivit acestora, în domeniul comerțului, disfuncționaliăți severe sunt generate in mod "natural" de supermarketuri și hipermarketuri în relația cu furnizorii/producători, dar și in relația cu consumatorii.

"În cazul României, există un număr mare de producători agricoli care își găsesc cu greu oportunități de desfacere a produselor, iar prin extinderea rețelelor de supermagazine si hipermagazine și închiderea simultană a unui număr mare de magazine mici, șansele de a iși putea oferi produsele clienților finali se reduce permanent. Prin limitarea ofertei, sunt afectați și consumatorii care pot, astfel, sa aleagă dintr-un număr foarte mic de producatori (de exemplu, în sectorul produselor de panificație, lactate și brânzeturi, bere, vinuri etc.) în situatia în care în țara noastră sunt mii de mici producători practic care nu pot intra pe piață, dar și mediul de afaceri la nivel local și regional este afectat deoarece producătorii care dau specificitatea locală nu mai au posibilități reale să-și vanda produsele", susțin parlamentarii.
www.rtv.net

Articole similare :
comments powered by Disqus