Stiri de ultima ora

Guvernul vrea să repornească listarea companiilor româneşti. Ciolacu: Cîţu pune la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a ţării

Guvernul vrea să repornească listarea companiilor româneşti. Ciolacu: Cîţu pune la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a ţării
Economic
Guvernul vrea să abroge legea iniţiată de PSD prin care sunt blocate timp de doi ani vânzările de participaţii şi listările companiilor de stat, un proiect de lege în acest sens fiind lansat de Ministerul Economiei.

„Vom abroga acea lege. Se vor putea vinde şi acţiuni şi active. Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza toate aceste companii, la nevoile pe care le au pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. O parte din acţiuni sau din proprietatatea acestor companii este transferată în schimbul acestui capital altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume”, a declarat joi premierul Florin Cîţu, la Radio Guerilla.

El a adăugat că România vrea să dea un semnal că are o economie modernă, deschisă.

„Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori”, a mai spus prim-ministrul.

Cîţu a spus că preţul şi momentul la care vor fi scoase la vânzare aceste companii este altă discuţie.

„De exemplu, cu Hidroelectrica nu am mers anul trecut mai departe, tocmai pentru că era o situaţie dificilă la nivel global”.

Cîţu a explicat că România are două variante pentru a dezvolta aceste companii de stat. Prima ar fi ca ele să fie finanţate cu bani de la buget, bani care ar fi luaţi de la alte investiţii, şi a doua să fie atras un partener, care poate fi BERD, nu neapărat un partener privat.

„Ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta e reţeta pe care vrem să mergem. S-ar putea ca unele dintre ele să nu supravieţuiască”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat la aceste declaraţii şi a transmis că Florin Cîţu vrea să vândă „pe nimic” cele mai puternice şi mai rentabile companii de stat, iar social-democraţii se vor opune acestei încercări „cu toate forţele”.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus