Stiri de ultima ora

Gothaer: A subscrie RCA in Romania e similar cu a vinde 1$ pe 99 de centi

Gothaer: A subscrie RCA in Romania e similar cu a vinde 1$ pe 99 de centi
Economic
Grupul german de asigurari Gothaer exclude reluarea activitatii de subscriere pe asigurari RCA, in conditiile in care asiguratorii locali care subscriu asigurari auto obligatorii inregistreaza anual pierderi din vanzarea acestor polite, ale carora tarife extrem de reduse nu acopera riscurile asumate.

Gothaer a intrat pe piata de asigurari de asigurari din Romania, dupa ce Gothaer Finanzholding AG, entitatea care administreaza activitatile financiare ale grupului, a preluat pachetul majoritar de actiuni al Platinum Asigurari Reasigurari (67%), restul de actiuni fiind detinute in mod egal de Constantin Toma si Efraim Naimer. Recent, in urma majorarilor de capital, Gothaer Finanzholding a ajuns la 84,6% din capitalul Gothaer Asigurari.

"La Romania ne-a placut foarte mult piata pe care am cosiderat-o potrivita ideilor noastre, atat din punct de vedere al dimensiunii pietei ca volum al populatiei cat si al infrastructurii. Insa, ceea ce ne-a atras cel mai mult a fost compania pe care am gasit-o in cele din urma, desi pentru achizitii ne-am uitat mai intai la liderii pietei romanesti de asigurari. Din ceea ce am observat, acestia din urma aveau un punct slab comun: RCA, iar strategia pe care o urmau in acel moment pe acest segment de piata nu era compatibila cu ideile Gothaer de a face business", a declarat directorul financiar al Gothaer Insurance Group, Jurgen Meisch (foto), la o conferinta de presa sustinuta in orasul german Köln in fata unui grup de jurnalisti romani si polonezi.

Ca urmare, afirma Jurgen Meisch, "am decis sa ne reorientam catre o companie mult mai mica. Dar pentru ca Gothaer Romania sa devina un succes, doi factori sunt importanti: mediul intern, atat in ceea ce priveste echipa cat si ideile implementate s.a.m.d. si mediul extern al companiei, definit prin contextul macroeconomic. Mizam foarte mult pe ideea ca in cele din urma Romania va redeveni o piata aflata in expasiune, nu doar din prisma pietei de asigurari, ci si din perspectiva intregii economii romanesti, care va adera in viitorul apropiat si la Zona Euro; ceea ce va genera o intoarcere masiva a capitalului strain - a investitiilor straine directe. Odata ce acestea se vor intampla si piata asigurarilor va avea de castigat".

Exemplul polonez esuat....

Business-ul Gothaer Romania este structurat in 65% corporate si 35% retail. "Cum ne axam mai mult pe segmentul de asigurari corporate depindem foarte mult de dezvoltarea mediului macroeconomic. Acum ne concentram pe investitii in extinderea retelei de distributie, dar intr-un ritm relaxat, odata ce nu avem RCA in portofoliu si ca urmare nici volume mari de subscrieri. Altfel am avea nevoie de o vasta retea de distributie care ar inghiti numai bani. Incercam sa ne extidem inteligent si sa urmarim in acelasi timp tendinta si ritmul de dezvoltare al pietei".

In opinia sa, va urma o perioada foarte dificila pentru piata de asigurari auto din Romania, "asa cum se intampla peste tot atunci cand prima companie care subscrie preponderent pe RCA intra in faliment. De obicei si piata se schimba din acel moment".

Jurgen Meisch a oferit drept exemplu, Gothaer Polonia care provine dintr-o astfel de companie. Fondata in 1990 a fost ulterior vanduta coreenilor de la Daewoo. Acestia au facut "greseala clasica in asigurarile de raspundere civila auto (RCA): subscrieri, subscrieri, subscrieri... au uitat de rezerve, au uitat de daune". Atunci cand si-au dat seama ca au ramas fara cash si rezerve iar daunele bateau la usa au decis sa subscrie in continuare si mai mult si mai ieftin. Acest lucru se numeste in lumea financiara «efectul bulgarelui de zapada».

"De obicei aceste companii nu falimenteaza lent, ci «explodeaza» la un moment dat. Atunci intervine si supraveghetorul, care aduce noi actionari ce recapitalizeaza compania. Vechii actionari raman cu pierderi, iar populatia cu daunele neachitate, deoarece nu sunt bani. Asa s-a intamplat si Daewoo in Polonia acum zece care a devenit intre timp Gothaer. Am vazut exemple similare in Republica Ceha, in Slovacia, Ungaria si vom vedea si in Romania. Nu pot spune ca acest lucru se va intampla cu siguranta, dar piata se indreapta in aceasta directie".
wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus