Stiri de ultima ora

Franţa a oprit folosirea hidroxiclorochinei împotriva covid-19

Franţa a oprit folosirea hidroxiclorochinei împotriva covid-19
Economic
Înaltul Consiliu francez pentru Sănătate Publică (HCSP) şi Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) se pronunţă împotriva folosirii hidroxiclorochinei împotriva covid-19 - atât ca tratament, cât şi în studii clinice -, în urma unui studiiu care arată că este ineficientă şi prezintă riscuri, au anunţat marţi cele două instituţii, potrivit news.ro.

Într-un aviz solicitat de către Ministerul francez al Sănătăţii, HCSP recomandă "să nu se folosească hidroxiclorochină în tratarea covid-19" în afara studiilor clinice - indiferent dacă este utilizată singură sau împreună cu un antibiotic.

La rândul său, Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a anunţat că a "lansat" procedura de suspendare - "ca măsură de precauţie" - a testelor clinice care evaluează hidroxiclorochina la pacienţi bolnavi de covid-19.

Aceste avize intervin după ce un studiu a arătat ineficienţa şi riscurile acestui medicament la bolnavii care suferă de covid-19.

Potrivit sursei citate, publicarea acestui studiu în prestigioasa revistă medicală The Lancet a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să suspende luni testele clinice cu hidroxiclorochină pe care le efectua în mai multe ţări, ca măsură de precauţie.

În Franţa, în afară de teste clinice, folosirea hidroxiclorochinei împotriva covid-19 este autorizată la spital numai şi numai în cazuri grave, în urma deciziei colegiale a medicilor.

În urma studiului publicat în The Lancet, ministrul francez al Sănătăţii Olivier Veran a sesizat sâmbătă HCSP, pentru ca Înaltul Consiliu să propună "o revizuire a regulilor de prescriere", stabilite printr-un decret.

În avizul său, foarte aşteptat, HCSP recomandă "să nu se folosească hidroxiclorochina singură sau împreună cu un macrolid (o familie de antibiotice) în tratamentul covid-19".

Înaltul Consiliu preconizează de asemenea o "evaluare a benficiului/riscului folosirii hidroxiclorochinei în teste terapeutice" şi o "consolidare a reglementării naţionale şi internaţionale a diverselor teste care evaluează hidroxiclorochina în covid-19".

Suspendarea în testele clinice anunţată de ANSM urmează să intre în vigoare în urma unei proceduri care durează 24 de ore.

În total 16 studii au fost autorizate în Franţa în vederea evaluării hidroxiclorochinei în tratarea covid-19.

"Pacienţii în curs de tratament cu hidroxiclorochină în cadrul acestor teste clinice vor putea continua până la sfârşitul protocolului", precizează ANSM.

Derivată din clorochină - un medicament împotriva malariei -, hidroxiclorochina este prescrisă în lupta împotriva maladiilor autoimune precum lupusul şi poliartirta reumatoidă.

Ea face parte dintre numeroasele tratamente testate de la începutul pandemiei noului coronavirus, însă folosirea acesteia în acest caz face obiectul unei polemici.

Unul dintre principalii promotori ai hidroxiclorochinei este profesorul Didier Raoult, de la Institutul Spitalicesc-universitar (IHU) Mediterranee-Infection e la Marsilia, care o foloseşte la pacienţi cu forme minore, împreună cu un antibiotic din familia macrolidelor - azitromicina.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus