Stiri de ultima ora

Fermierul Florea Băluță și-a înnoit anul acesta ferma cu două tractoare şi două combine Massey Ferguson!

Fermierul Florea Băluță și-a înnoit anul acesta ferma cu două tractoare şi două combine Massey Ferguson!
Economic
Agromec Sistem din comuna Vlădila exploatează 1.100 ha de teren agricol cu grâu, mazăre, rapiţă, floarea-soarelui, porumb şi sorg. Pe cea mai mare suprafaţă (700 ha) este grâu, pentru că firma are moară şi brutărie. Preferă soiul românesc Glosa, despre care inginerul agronom al fermei, Benon Pomană, spune că are producţii mai mici, dar „stabilitate în producţie şi cel mai bun indice de panificaţie”. Anul acesta au recoltat 3.800 kg/ha, iar în 2019, peste 6.000 kg/ha. Din brutărie pleacă zilnic în jur de 15.000 de pâini.

Cu toate că pandemia a afectat afacerea şi vânzările de pâine au scăzut aproape la jumătate, Băluţă n-a renunţat la investiţii. Este convins că orice fermă are nevoie de utilaje performante, pentru că vremea s-a schimbat şi toate lucrările trebuie făcute la timp şi cât mai rapid.

Combinele Massey Ferguson: performanţă și confort

În campania de recoltat din 2019 a lucrat, pentru prima dată, cu o combină Massey Ferguson, modelul 7345 MCS Activa, şi a fost atât de mulţumit că a hotărât să mai cumpere încă două combine identice. Anul acesta a reuşit să mai ia doar una.

”Le-am luat pentru că sunt performante. Lucram până acum cu utilaje de generaţie mai veche, mai puţin performante, cu consum mai mare. Alta e să stai în combina Massey Ferguson, cu aer condiţionat, frigider la picioare, să nu mai simţi denivelările terenului, să ai muzică de pe internet”, spune Florea Băluţă.

Viteză mare de lucru și consum redus

Inginerul fermei afirmă că viteza de lucru la recoltat s-a dublat, iar consumul de combustibil s-a înjumătăţit.

”Cel mai tare m-au impresionat viteza de înaintare şi consumul. Cu combina veche, consumam 18-20 litri de motorină la hectar, acum am redus la 10-11 l/ha. Pe aceeaşi parcelă, cu combina veche făceam o ocolitură, cu cea nouă Massey Ferguson am făcut, în acelaşi timp, două ocolituri şi jumătate. Productivitatea în lucru e mai mare, e mai rapidă, iar pierderi nu are aproape deloc. Când are pierderi, se opreşte”, explică Benon Pomană.

Tractoare MF, bune la toate. De ce este important GPS-ul?

În ferma Agromec Sistem lucrează şi două tractoare noi Massey Ferguson de 100 CP, folosite la semănat, transport, erbicidat, fertilizat, lucrări uşoare. Ambele tractoare sunt dotate cu sistem GPS, necesar la erbicidat şi fertilizat.

”Când mă duceam la fertilizat, trebuia să am câte un om la fiecare capăt al parcelei. Aşa, cu GPS-ul, e nevoie doar de mecanicul de pe tractor”, a declarat Florea Băluţă.

Își amintește că, în anii 97-98, SMA-ul din Vlădila făcea prestări de servicii la CAP-urile din zonă, pe cca. 10.000 ha, cu 80 de combine Gloria C14 şi 120 de tractoare U650.

Achiziţie în leasing, cu un an de graţie

Băluţă compară inginerul agronom al fermei cu un medic: acesta ştie cel mai bine de ce are nevoie pământul, de la seminţe, îngrășăminte şi pesticide, până la utilaje şi lucrările care trebuie efectuate pe fiecare parcelă. Aşadar, inginerul agronom hotărăște şi îi transmite ce utilaje noi sunt necesare. Băluță spune că, deși nu a mai avut utilaje Massey Ferguson până acum, știa foarte bine brandul, pe care îl pune pe primele locuri la fiabilitate și consum printre toate mărcile de utilaje agricole.

Recunoaşte, însă, că în decizia de a cumpăra tractoarele și combinele Massey Ferguson a contat, la fel de mult, şi relaţia foarte bună pe care o are de mai mult timp cu Robert Săraru, manager de vânzări General Leasing pentru zona Olteniei, așa că lucrurile s-au legat foarte bine: un brand de top și o relație specială cu vânzătorul.

Utilajele au fost achiziționate în leasing pe cinci ani, cu două rate anuale şi perioadă de graţie de un an.

General Leasing din zona Olteniei are o echipă complet nouă, de la oameni de vânzări, până la cei de service. Acum sunt şase oameni de service pentru două judeţe şi numărul acestora va creşte.
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus