Stiri de ultima ora

Fermier cu 1.000 de hectare, pus la pământ! Calculul pierderilor într-o fermă care a investit și nu a scos nimic!

Fermier cu 1.000 de hectare, pus la pământ! Calculul pierderilor într-o fermă care a investit și nu a scos nimic!
Economic
Ce pierderi are un fermier cu 1.000 de hectare în urma secetei din acest an! Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni au discutat astăzi, miercuri – 14 octombrie, într-o conferință de presă,  subiecte de interes pentru agricultura dobrogeană. În cadrul discuțiilor, Theodor Ichim, fermier care cultivă cereale în zona Negru Vodă și Adamclisi, a amintit care este situația creată de lipsa precipitațiilor în zona Dobrogei, dar a prezentat și situația economică a fermierilor locali, potrivit ziuaconstanta.ro .

Fermierul constănțean a venit cu date oficiale de la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie (INMH) și a pus accent pe situația economică a fermierilor. ”Vă prezint situația economică a fermierilor din Constanța și Tulcea. Nu vreau să fac referire și să ne comparăm cu colegii noștri din Bărăgan sau alte zone. Vrem să se facă clar diferența”, a declarat Ichim.

Foto: ziuaconstanta.ro

Fermierul dobrogean a arătat, calculând la hectar,  că pierderile sunt imense. El a spus că la grâu este un minus de 1.450 lei, la orz – minus 950 lei, la rapiță – minus 2.000 lei. Totodată, la mazăre e minus 2.000 lei pe hectar, la floarea-soarelui este minus 1.100 lei și la porumb este o pierdere de 1.600 lei.

La un calcul făcut de Theodor Ichim, despăgubirile au fost de aproximativ 740 lei pe hectar la primele trei culturi menționate. În august – septembrie se plătește arendă în medie de 500 lei.

Agricultorul, unul dintre inițiatorii Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni, a realizat o simulare pe o fermă de 1.000 hectare: 600 hectare de grâu, 100 hectare de rapiță și 300 hectare de mazăre, porumb și floarea-soarelui.

Ichim a arătat că toate acestea înseamnă 518.000 de lei despăgubiri. Doar pentru arendă s-a plătit 500.000 de lei, a explicat el. În continuare a punctat că având în vedere starea financiară actuală a unui fermier înseamnă că acesta este pe o pierdere totală de 1.420.000 lei, cu tot cu despăgubirea de la stat. Subvențiile care vor veni mai acoperă 200.000 de euro, adică 1.000.000 de lei.

”Dar trebuie plătite facturi, salarii și alte cheltuieli și vine un an cu un alt minus din acesta”, a concluzionat fermierul dobrogean Theodor Ichim.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus