Stiri de ultima ora

FAŢĂ DE O PIERDERE ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2020 Patria Bank intră în zona profitabilităţii, în primul trimestru al anului

FAŢĂ DE O PIERDERE ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2020 Patria Bank intră în zona profitabilităţii, în primul trimestru al anului
Economic
Patria Bank (PBK) a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 0,45 milioane de lei, faţă de o pierdere de aproape 2,43 milioane lei în primul trimestru al anului trecut, dinamică survenită din evoluţia favorabilă a tuturor ariilor de activitate, incluzând totodată şi un cost al riscului suplimentar pentru 2021, se arată în raportul băncii publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Venitul net bancar a înregistrat o creştere de 14%, respectiv de cinci milioane de lei, evoluţie datorată în principal veniturilor din comisioane şi din activitatea financiară. Veniturile din dobânzi credite au fost afectate în mod negativ de pandemia Covid-19, evoluţia indexului de dobândă ROBOR reflectându-se direct în nivelul veniturilor, deoarece portofoliul de credite este în mare pondere acordat cu dobânda variabilă, menţionează banca.

Cheltuielile cu dobânzile sunt similare per total cu cele din primul trimestru al anului trecut, dar în componenţă evoluţia este diferită, respectiv scădere de 9% pentru cheltuielile cu dobânzile aferente depozitelor comerciale şi creştere pe obligaţiunile subordonate emise de Patria Bank (emisiunea din octombrie 2020 în valoare de 8,2 milioane de euro), se arată în raportul instituţiei de credit.

Cheltuielile operaţionale au înregistrat o contracţie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 cu 6%, respectiv de 1,8 milioane de lei, în urma unui amplu proces de optimizare a costurilor pentru adaptarea la noile condiţii din piaţă create de pandemie. Costul net al riscului a înregistrat o creştere substanţială de 79%, echivalentul a patru milioane de lei, pe fondul efectelor pandemiei Covid-19 (finalizare amânări la plată) şi a actualizării parametrilor utilizaţi în calculul ajustărilor de depreciere în conformitate cu IFRS 9, se arată în raport.

În acest context, pentru primele trei luni ale anului, Patria Bank a înregistrat un rezultat operaţional pozitiv în valoare de 10,4 milioane de lei, cu 200% mai mare faţă de cel din primul trimestru al anului trecut, de 3,5 milioane de lei, dinamică survenită atât din creşterea veniturilor, cât şi din reducerea cheltuielilor operaţionale.

Pentru finele primelor trei luni ale acestui an, Patria Bank a raportat active totale de 3,379 miliarde de lei, în uşoară scădere faţă de cele de la sfârşitul anului trecut, concomitent cu modificarea structurii bilanţiere: creşterea creditelor nete cu 67 milioane de lei şi reducerea activelor lichide cu 115 milioane de lei, excedentul de lichiditate fiind plasat în credite cât şi utilizat pentru acoperirea uşoarei contracţii a depozitelor comerciale, se arată în raportul instituţiei.

Portofoliul de credite (valoare netă) a înregistrat o creştere cu 4% faţă de decembrie 2020 şi o creştere de 13%, respectiv 213 milioane lei, faţă de 31 martie 2020; în structură, portofoliul performant net a înregistrat o creştere cu 74 milioane lei (+4%) faţă de decembrie 2020, în timp ce portofoliul de credite neperformante a înregistrat o scădere cu şapte milioane lei (-6%).

Datoriile privind clientela prezintă o scădere de 2% faţă de decembrie 2020, evoluţie generată de cumulul mai multor elemente apărute în contextul pandemic COVID-19, cât şi de scăderea dobânzilor în piaţă, fapt care a generat reorientarea unor deponenţi către alte opţiuni investiţionale, se arată în raportul băncii.

Patria Bank este o entitate rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank. Acţionarul majoritar indirect al băncii este Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity al cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus