Stiri de ultima ora

Expert european: Importul paralel poate rezolva criza de medicamente, devenind astfel un motor care ajuta pacientii romani

Expert european: Importul paralel poate rezolva criza de medicamente, devenind astfel un motor care ajuta pacientii romani
Economic
, anuntata de Ministrul Sanatatii in contextul general al scaderii disponibilitatii unor medicamente pentru pacientii romani, a generat o reactie la nivel national si european, mai ales din partea distribuitorilor de medicamente. Acestia atrag atentia ca problema reala pentru lipsa sau riscul de scadere a stocurilor unor medicamente din Romania este pretul pe care il practica statul roman, lipsa unor planuri de rezerva pentru situatiile ce implica intreruperea productiei unor medicamente, mai ales a unora fara alternativa si lipsa unei reglementari privind decontarea medicamentelor importate paralel.

Wall-Street.ro a fost la Bruxelles pentru a discuta pe acest subiect cu Kasper Ernest, secretarul general al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Europa (EAEPC). Acesta a explicat ca lipsa unor medicamente din Romania nu este cauzata de exportul paralel, intens blamat in media, ci de decizia unor producatori (DAPP) de a retrage de pe piata anumite medicamente, din ratiuni comerciale (preturi minime dintr-un cos de 12 tari UE si o taxa clawback care, la o valoare de 25% este aparent nesustenabila pentru producatori), si de problemele de productie, mai exact intreruperea temporara a acesteia, imposibilitatea aprovizionarii cu substante active sau probleme de calitate/siguranta.

„Pentru crizele medicamentelor trebuie cautate multe alte explicatii decat adoptarea fara analiza a unor restrictii ale exportului paralel. Vrem sa ne asiguram ca exportul nu este unul dintre motivele pentru lipsa de disponibilitate a medicamentelor. Acest lucru poate fi verificat cu date concrete, iar Ministerul nu ni le-a oferit in situatia recenta a proiectului de interzicere a exportului paralel de citostatice si imunosupresoare. In Romania exista deja prevederi legislative menite sa controleze exportul si implicit riscul de discontinuitate cauzat de acesta. Raportam zilnic toate stocurile si notificam orice intentie de export paralel din Romania iar aceste date dovedesc ca nu exportam medicamentele care nu se gasesc pe piata. E frustrant ca ministerul nu actioneaza folosindu-se datele disponibile”, spune oficialul de la Bruxelles.

O alta problema este taxa clawback. Aceasta reprezinta un cuantum din profiturile producatorilor ce compenseaza deficitul bugetar alocat medicamentelor, stabilita de stat initial in 2009, ca o masura temporara dar care s-a perpetuat, intr-o crestere nefireasca, pana in prezent. Cu toate ca in Uniunea Europeana mai exista tari cu taxa clawback, aceasta nu este atat de mare cum este cea din Romania. ”Grecia, de exemplu, a scazut taxa la 10% si aceasta nu se aplica importului paralel, iar in ceea ce priveste Italia, aceasta este de doar 2%”, spune Kasper Ernest.

Cu privire la exportul paralel, EAEPC atrage atentia ca nu se doreste exportul unor medicamente cu risc de discontinuitate. Mai mult, legislatia UE permite ca, in cazul in care un medicament prezinta un risc de acces pentru pacient, sa se interzica temporar exportul acestuia, in baza unei analize concrete, care sa arate proportionalitatea cu obiectivul sanatatii publice, asa cum este descris si in articolul 36 din Tratatul de Functionare al UE si pana la remedierea situatiei care a generat discontinuitatea. “Acesta este si motivul pentru care obiectam: unde este analiza? Cum justifica Ministerul ca aceste medicamente au un risc de discontinuitate si nu altele?".

In Romania exista un mecanism "ex ante" de notificare, prin care distribuitorii sunt obligati sa notifice catre Agentia Medicamentului (ANMDMR) intentia de export paralel, cu 10 zile lucratoare (2 saptamani) inainte de exportul propriu-zis. Astfel, in situatia in care ANMDMR, pe baza unor date referitoare la stocurile disponibile raportate la un consum real sesizeaza un risc de discontinuitate al unor medicamente care poate pune viata pacientilor in pericol, informeaza Ministerul pentru gasirea unor solutii si implicit, poate suspenda temporar exportul paralel daca aceasta a fost cauza.

“Proiectul de interzicere temporara a exportului paralel vizeaza 172 DCI-uri (Denumiri Comune Internationale, alias substante active), aferente a peste 2.000 de medicamente (denumiri comerciale, concentratii, forme farmaceutice si marimi de ambalaj). Din toate acestea, doar 60 de medicamente au fost exportate. Pentru aceste 60, in Sistemul Electronic de Raportare (denumit prescurtat SER), public pe site-ul MS, apar stocuri suficiente, fapt care ne intriga referitor la motivul interzicerii cu scopul asigurarii unor stocuri adecvate pentru pacienti!”, a declarat reprezentantul distributiei paralele de la Bruxelles. Asociatiile distribuitorilor europeni de medicamente din Romania au facut numeroase memorii si interpelari in media cu scopul stabilirii unui dialog cu autoritatile competente si al revizuirii aceastei propuneri a Ministerului, pe care, in aceasta forma o considera nefondata si in afara legii.

Comertul intracomunitar (export si import paralel) este facut tap ispasitor pentru lipsa unor medicamente din UE

In viziunea secretarului general al EAEPC, distribuitorii paraleli sunt constienti ca producatorii nu agreeaza comertul intracomunitar, acesta reprezentand un element de concurenta (intrabrand) la nivelul Pietei Interne, motivele reale ale producatorilor fiind cele de fabricatie si cele comerciale. Prin urmare, exista, la nivel european, o tendinta de a pune lipsa de disponibilitate a medicamentelor in spatele distributiei paralele si a exportului paralel din tarile din estul Europei, precum Romania sau Bulgaria.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus