Stiri de ultima ora

EXCLUSIV Nemții fug din România. O mare companie germană, lider în zona de agricultură, pleacă de anul viitor. Lovituri în serie pentru piața financiară

EXCLUSIV Nemții fug din România. O mare companie germană, lider în zona de agricultură, pleacă de anul viitor. Lovituri în serie pentru piața financiară
Economic
EXCLUSIV Nemții fug din România. O mare companie germană, lider în zona de agricultură, pleacă de anul viitor. Lovituri în serie pentru piața financiară

Cea mai veche companie de asigurări din Germania și una dintre prezențele semnificative pe piața respectivă renunță la România, din poziția de cel mai mare asigurător al firmelor din agricultură. Cel mai probabil, o va urma subsidiara locală a unui gigant mondial din aceeași țară. Nu mai târziu de anul trecut, ambele anunțau planuri ambițioase.

Ultima ora

Gothaer România, liderul pieţei de asigurări agricole, care lucrează cu marii jucători din domeniu, va opri vânzările de asigurări, începând cu anul viitor, au arătat, pentru Capital, surse ain mai multe zone.

După ce nu a reuşit să ajungă, până la urmă la o îneţelegere cu Allianz, acţionarii celei mai vechi companii de asigurări din Germania au decis să renunţe la România şi au şi anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre intenţiile lor.

Conducerea companiei şi-a anunţat inclusiv angajaţii că petrecerea de Crăciun nu va mai avea loc.

Capital a scris, în premieră, că Gothaer a fost foarte aproape de preluarea de către grupul german Allianz, care deţine în România compania Allianz Țiriac, al doilea jucător din piaţă.

Înţelegerea a căzut, spun sursele noastre, pentru că Gothaer avea o expunere relativ mare pe asigurările de garanţii, portofoliu pe care Allianz nu şi l-a dorit. O înţelegere în sensul preluării portofoliul mai productive era greu de realizat, în condiţiile legislaţiei aplicabile în România.

În plus Gothaer trage după ea un  proces pe care l-a pierdut în primă instanţă şi care ar putea să o oblige la plata a peste 10 milioane de euro.

Deşi au încercat să revitalizeze compania şi şi-au dorit chiar intrarea pe zona RCA, linie de asigurări care reprezintă peste 50% din piaţa locală şi fără de care o companie din România, practic, nu poate juca în liga mare, nemţii ar fi renunţat la planuri având în vedere, în principal, instabilitatea legislativă în domeniu.

Pentru Gothaer, expunerea pe zona agriculturii ar fi fost o altă mare problemă, având în vedere calamităţile din ultimii doi ani.

Mai mult, Gothaer a avut portofoliul de asigurări de garanţii dat în reasigurare către o companie care a intrat în faliment, motiv pentru care trebuie să îşi asume plă’ţi semnificative.

Pentru a ieşi din România, spune sursele noastre, Gothaer are mai multe planuri, dar va merg, cel mai probabil, pe varianta run off, o metodă folosită în asigurări care presupune oprirea vânzărilor şi plata sau externalizarea daunelor care vin din urmă, până la epuizare. În varianta negativă, puţin probabilă, totuşi, Gothaer ar îşi putea chiar să declare falimentul şi să transfer plata daunelor către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, instituţia care a plătit şi pentru păgubiţii Astra, Carpatica sau Forte, intrate în faliment.

Firmele germane intrate recent nu se simt bine în România, deşi sunt cunoscute ca buni plătitori

O soartă aemănătoare, mai spun sursele noastre, ar pute-o avea şi Ergo Asigurări, deţinută de gigantul mondial Munich Re. Ergo a pierdut deja afacerea cu asigurări de viaţă după ce a ieşit din parteneriatul cu Unicredit, care îi aduce 80% din primele brute subscrise, iar pe partea de asigurări generale stă undeva în coada clasamentului. Ca şi Gothaer, Ergo avea, până la începutul acestui an, planuri de dezvoltare, inclusiv pe zona de RCA, motiv pentru care a cumpărat Credit Europe Asigurări. Ergo a fost în discuţii, în 2014, inclusiv pentru preluarea portofoliului Astra Asigurări, ceea ce ar fi transformat-o într-un jucător de mare calibru pe piaţa locală.

Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Ergo este, acum un jucător mai degrabă de nişă.

Totuşi, atât Ergo cât şi Gothaer, care domină piaţa asigurărilor agricole, sunt cunoscuţi ca foarte buni plătitori şi apreciate ca atare de către clienţi.

De menţionat că ambele plecări au mai degrabă o valoare de semnal, în condiţiile în care expunerea celor două companii pe România nu este una atât de mare.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus