Stiri de ultima ora

Erste: Romania ar putea avea cea mai mare crestere economica din regiune in 2016

Erste: Romania ar putea avea cea mai mare crestere economica din regiune in 2016
Economic
Dinamica cresterii economiilor Europei Centrale si de Est (ECE) s-a decuplat clar de cea a pietelor emergente globale, cum ar fi Brazilia, Rusia, India, China (cunoscute sub numele de statele BRIC), sau Indonezia, Mexic si Turcia, conform raportului „ECE lasa in urma tarile BRIC” al echipei de Cercetare ECE a Erste Group Bank.

„Comparativ cu pietele emergente globale, economiile ECE se afla in etape diferite ale ciclului economic, acesta fiind principalul motiv pentru care incetinirea economica la nivel global nu are acelasi impact asupra ambelor  grupuri”, afirma Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si co-autor al raportului.

In perioada 2010-2015, pietele emergente globale au inregistrat o crestere foarte puternica pe fondul preturilor ridicate ale marfurilor si al intensificarii activitatii de creditare, in timp ce cresterea ECE a fost mai atenuata, deoarece tarile din regiune se concentrau pe temperarea dezechilibrelor.

Avand in vedere ca probabil economiile din ECE vor continua sa performeze sub potential si in acest an sau pana in 2017, economiile din regiune sunt inca departe de a atinge varful ciclului lor economic. Din acest motiv, sunt mai putin predispuse la un impact puternic al unei incetiniri ciclice de tipul recesiunii din 2009.

Pe de alta parte, economiile pietelor emergente precum tarile BRIC au inregistrat rezultate peste potentialul lor in ultimii ani, la acestea adaugandu-se si cresterea considerabila a ponderii investitiilor (in prezent, aproape 35% din PIB, fata de 21% din PIB in ECE).

Cu toate ca economiile din Europa Centrala si de Est au o situatie complet diferita fata de majoritatea pietelor emergente, nu poate fi ignorata o posibila raspandire a efectelor negative dinspre pietele emergente globale catre ECE prin intermediul legaturilor comerciale si sentimentului inrautatit.

Cu toate acestea, co-autorul raportului “ECE lasa in urma tarile BRIC”, Zoltan Arokszallasi, analist sef CEE Macro/FI Research in cadrul Erste, explica: “Consideram ca riscurile de contagiune sunt relativ sub control avand in vedere ca legaturile comerciale directe intre ECE si pietele emergente globale nu sunt foarte puternice pe segmentul exporturilor. Mai mult, dependenta de intrarile de capital strain s-a redus in ultimii ani in ECE. Evolutia ritmului de crestere din zona euro va avea pentru tarile din ECE o importanta mult mai mare in ceea ce priveste perspectivele economice ale regiunii”.

Cresterea ECE de 3,1% in 2016 ar trebui sa depaseasca avansul zonei euro (1,6%) in pofida incetinirii intrarilor de fonduri UE

Perspectivele de crestere pentru ECE sunt putin mai atenuate: intrarile de fonduri UE foarte probabil vor incetini si exista semne de intrebare cu privire la cererea externa. Cu toate acestea, consumul gospodariilor se estimeaza ca va deveni si mai puternic pe fondul cresterii solide a ocuparii fortei de munca si majorarii castigului salarial real. Rata medie a somajului din ECE a scazut in 2015 sub 10% pentru prima data dupa 2009 si se estimeaza ca va continua sa se reduca in 2016.

Avand in vedere ca statele ECE sunt importatoare nete de energie, scaderea inregistrata recent de pretul petrolului reprezinta un factor pozitiv de crestere pentru acestea. De asemenea, relaxarea fiscala sustine imbunatatirea cererii locale din unele tari (Polonia, Romania).

Analizand in mod individual tarile, cresterea economica s-ar putea accelera in Romania (estimare pentru 2016: 4,1%) si Serbia (1,5%), in timp ce se va mentine in linii mari la acelasi nivel in Polonia (3,6%) si Slovacia (3,5%).

Romania ar putea fi economia cu cel mai mare ritm de crestere din ECE, dar acest lucru se inregistreaza cu pretul relaxarii fiscale si perspectivelor de inasprire a politicii monetare. Anticipam reducerea cresterii economice in Ungaria (2,2%) si in mod special in Republica Ceha (2,5%), pe fondul scaderii intrarilor de fonduri UE in aceste tari. O anumita temperare a cresterii economice este asteptata si in Slovenia (1,9%). Per total, se estimeaza o crestere economica medie de 3,1% pentru tarile din regiunea ECE in 2016.
dailybusiness.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus