Stiri de ultima ora

Erdogan vrea arma nucleară pentru Turcia

Erdogan vrea arma nucleară pentru  Turcia
Economic
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs pronunțat în orașul Sivas, a declarat că este inacceptabil ca țării sale să-i fie interzisă arma nucleară în timp ce Israelul este „de neatins” pentru că deține un arsenal nuclear disuasiv.

Actualizat: 11.09.2019 - 08:57

Erdogan a făcut aceste declarații în timp ce strânge relațiile în materie de apărare cu Rusia, îndepărtându-se de Statele Unite, aliat istoric al Ankarei în cadrul NATO.  SUA au reacționat la decizia Turciei de a achiziționa sistemul rus de apărare anti-aeriană S-400 anulând programul avionului invizibil F-35, Washingtonul estimând că Rusia ar putea acumula informații tehnice strategice  asupra noului F-35 dacă acesta ar fi utilizat alături de distemul S-400. Săptămâna trecută, Erdogan a confirmat interesul Ankarei pentru avioanele de luptă rusești Su-57 „Frazor” și Su-35 „Flanker E”, pentru înlocuirea avioanelor F-35 care nu îi vor mai fi livrate de americani.

Specialistul german în probleme de apărare, Hans Ruhle, arată în cotidianul Die West că mai multe semnale lansate de Ankara sugerează că  Turcia caută să se doteze cu arma nucleară.  Turcia  a semnat însă Tratatul de neproliferare nucleară, TNP, în 1980, ceea ce înseamnă că nu poate avea un program nuclear cu vocație militară, doar dacă se retrage. Și nu se pune problema să o facă, cel puțin pentru moment. În ultimele declarații ale lui Erdogan cu ocazia centenarului Congresului de la Sivas, care a pus bazele Republicii turce, sugerează o posibilă schimbare a politicii în acest domeniu. „Unii au rachete nucleare. Dar eu, nu pot avea. Nu accept asta!” a lansat Erdogan adăugând : „În prezent, ne facem treaba”.

În NATO, alianța în care Ankara este membru din 1952, doar trei membri dețin arma nucleară : SUA, Franța și Marea Britanie. Turcia face parte dintre cele cinci țări ale Alianței care dețin pe solul lor bombe nucleare tactice B-61, furnizate de SUA în baza conceptului „împărtășirii nucleare” a organizației atlantice. Dar, arată specialistul german, asta nu va putea dura din cauza achiziționării sistemului rusesc S-400. O ipoteză tot mai des evocată în ultimul timp. În aceste condiții, cum pot fi interpretate declarațiile lui Erdogan ? Menite să facă presiune pentru păstrarea bombelor B-61 americane la baza Incirlik, unde sunt stocate în prezent ?  Sau lasă de așteptat un anunț referitor la un program nuclear turc cu vocație militară, și implicit o plecare din NATO ?  Ceea ce este sigur, este că Turcia se îndepărtează de NATO pentru a se întoarce spre Rusia.

Mișcare contra kurzilor sirieni

Erdogan a amenințat că va „deschide porțile” Europei refugiaților asirieni dacă occidentalii nu ajută Turcia la crearea în nordul Siriei a unei „zone de securitate” pentru găzduirea refugiaților. Ankara negociază cu americanii contururile unei zone zisă „de securitate” la frontiera turco-siriană, dar europenii sunt primii vizați de ultimatumul președintelui turc. Recep Tayyip Erdogan vrea să trimită în această  zonă cel puțin un milion din cei peste 3,5 milioane de sirieni refugiați în Turcia din calea războiului civil din Siria care face ravagii de șapte ani. Dacă occidentalii nu îl ajută, Ankara amenință din nou că va pune în discuție acordul privind migranții semnat cu UE în martie 2016.  Dincolo de revenirea refigiaților în Siria, această zonă de securitate are ca obiectiv împiedicarea forțelor kurde siriene să se stabilească durabil la frontierele Turciei. Și aici, Erdogan lansează un ultimatum : dacă zona promisă de SUA nu este creată până la sfârșitul lunii, armata turcă ar putea lansa o nouă ofensivă în Siria.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus