Stiri de ultima ora

Şeful ANAF, Bogdan Stan, a fost demis

Şeful ANAF, Bogdan Stan, a fost demis
Economic
Premierul Mihai Tudose l-a demis pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae-Stan, după ce atât prim-ministrul, cât şi preşedintele PSD Liviu Dragnea s-a plâns de încasări slabe la buget.

Bogdan Stan a fost numit în funcţie în 13 ianuarie 2017, când l-a înlocuit pe Dragoş Doroş.

În locul lui Bogdan Stan a fost numită Mirela Călugăreanu. Ea a deţinut, până în prezent, funcţia de director executiv Colectare la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că i-a cerut premierului Mihai Tudose să analizeze „foarte atent şi cu maximă rigoare” activitatea ANAF şi să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă pentru a îmbunătăţi activitatea instituţiei, în condiţiile în care el nu este „foarte, foarte fericit”.

Întrebat cum stă România la capitolul încasări, liderul PSD a susţinut că ţara noastră ar trebui să stea mult mai bine.

Avea o lună la dispoziţie

În data de 10 iulie, premierul Tudose a afirmat că preşedintele ANAF, Bogdan Stan, are la dispoziţie o lună pentru a-şi dovedi eficienţa la conducerea instituţiei, în condiţiile în care a primit o fişă de parcurs, iar dacă o va respecta, toată lumea va fi mulţumită.

Prim-ministrul şi-a exprimat încredea că încasările ANAF vor creşte, motiv pentru care nu pleacă de la ideea că va fi necesar ca anumite persoane să fie demise.

„Eu cred că vor creşte (colectările – n.r.), asta a fost discuţia. Nu plecăm a priori cu gândul de dat afară oameni şi de adus alţii, ci pur şi simplu au primit nişte teme, au primit o fişă de parcurs, dacă şi-o respectă, toată lumea este mulţumită”, a subliniat Mihai Tudose.

Întrebat dacă Bogdan Stan şi-a făcut treaba în fruntea ANAF, prim-ministrul a răspuns scurt: „Discutăm despre ceea ce au de făcut de acum încolo”.

De asemenea, chestionat cât timp are Bogdan Stan la dispoziţie pentru a-şi dovedi eficienţa la conducerea ANAF, premierul a spus că „începând cu azi fiecare zi”.

„Următoarea analiză pe cifre va fi peste o lună”, a conchis atunci Mihai Tudose. 

Anterior, premierul i-a chemat în mai multe rânduri pe şeful ANAF, Bogdan Stan, şi pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la discuţii ce privesc gradul redus al colectării TVA.

Fostul premier Sorin Grindeanu i-a transmis succesorului său Mihai Tudose, să schimbe actuala conducere a ANAF dacă vrea să îmbunătăţească nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat la buget 101,15 miliarde lei în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 3,9 miliarde de lei, sau 4,1%, faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus