Stiri de ultima ora

Directori, elevi, părinți, profesori, acum este momentul să cereți bani primarilor pentru școlile voastre!

Directori, elevi, părinți, profesori, acum este momentul să cereți bani primarilor pentru școlile voastre!
Economic
E acea perioada din an in care trebuie facute bugetele locale. Dupa ce romanii s-au dat de ceasul mortii ca „vai, iar e subfinantata educatia in legea bugetului de stat” si „nu s-a dat 6 % din PIB pentru educatie”, acum chiar e momentul sa faca isterie! De ce?

Pentru ca bugetele locale trebuie sa contina si cheltuieli cu finantarea complementara in educatie, adica pentru:

a) investiţii, reparaţii capitale, consolidări;

b) subvenţii pentru internate şi cantine;

c) cheltuieli pentru evaluarea periodică naţională a elevilor;

d) cheltuieli cu bursele elevilor;

e) cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1);

f) cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar, conform legii;

g) cheltuieli pentru examinarea medicală obligatorie periodică a salariaţilor din învăţământul preuniversitar, cu excepţia celor care, potrivit legii, se efectuează gratuit;

h) cheltuieli pentru concursuri şcolare şi activităţi educative extraşcolare organizate în cadrul sistemului de învăţământ;

i) cheltuieli pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru personalul angajat, preşcolari şi elevi;

j) gestionarea situaţiilor de urgenţă;

k) cheltuieli pentru participarea în proiecte europene de cooperare în domeniul educaţiei şi formării profesionale.

l) alte cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor, care nu fac parte din finanţarea de bază.Da, da, toate acestea trebuie date din bugetele locale, nu de la stat, asa zice art. 105 din Legea educatiei nationale. Finantarea de la stat pentru asta vine doar din cotele defalcate din TVA care poate sa fie, sa nu fie sau sa fie putin. Asta nu ii scuteste pe domnii primari sa dea bani din sursele de venituri locale.

Sa-i vad acum pe vitejii directori de scoli, inspectori scolari, parinti, profesori si elevi daca sunt in stare sa mearga sa-i ia de guler pe primar si pe consilierii locali si sa ceara ce este de drept al lor.

In afara de cateva scoli renovate prin PNDL, rar vezi o scoala zugravita in Romania din bani de la bugetul local. Asta e din cauza complicitatii celor mai sus mentionati, cu accent pe directori si inspectorii scolari care, in loc sa apere interesul invatamantului, le e frica sa nu-l supere pe primar cu cereri.

Deci pana nu-i vedem pe cei de mai sus ca cer bani cui trebuie, acum, cat se fac bugetele locale, sa ne oprim din isteria cu subfinantarea invatamantului, ca din cauza noastra e subfinantat.

Ca sa inteleaga tot poporul, Ministerul Educatiei e obligat de lege sa dea bani pentru educatie doar pentru 4 tipuri de cheltuieli (cele de la art. 104 din LEN). Restul, cele enumerate mai sus, sunt treaba autoritatilor locale. #descentralizare

Remember: Cum este finanțată o școală? (ghidul Școli Curate)

www.romaniacurata.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus