Stiri de ultima ora

Devalorizarea leului ne arde la buzunare

Devalorizarea leului ne arde la buzunare
Economic
Moneda europeană a depăşit vineri pragul psihologic de 4,8 lei, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat vreodată în România. Factori externi, tendinţă regională, dar şi dezechilibre înregistrate de ţara noastră au dus la acest record negativ, care se va resimţi în preţuri, chirii sau rate.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă istoric de 4,8026 lei pentru un euro, acesta fiind cel mai mare nivel raportat vreodată. Spre comparaţie, euro s-a situat joi la nivelul de 4,7834 lei, astfel că vineri a depăşit pragul psihologic de 4,8 lei/euro. La numai 5 minute după ce BNR a anunţat noul curs de schimb, băncile au afişat preţuri de vânzare de până la 4,87 lei pentru un euro, tendinţă care s-a menţinut tot weekend-ul.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale, este de părere că, deşi este vorba despre un prag psihologic, acest curs nu este mare. „Nu e deloc mult. Sunt procente care, dacă nu am fi avut această cifră, ar fi trecut neobservate. Dar, sigur, suntem la un nivel care presupune un record şi toată lumea consemnează recorduri. Cifra respectivă nu e deloc semnificativă“, a explicat Suciu, la RFI. De aceeaşi părere este şi economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, care susţine că mişcarea „probabil pare spectaculoasă, dar nu e deloc spectaculoasă ca dimensiune“.

De ce se depreciază leul

O tendinţă regională, tensiuni internaţionale, deficite mari şi în creştere raportate de România, dar şi evenimentele politice locale din ultima vreme au alimentat o slăbire a leului românesc în faţa euro, sunt de părere economiştii.

„E o depreciere regională care se simte pe toate monedele din zonă. E drept că pe leu mai puternic, pentru că avem condiţii mai speciale: suntem ţara cu deficitele cele mai mari”, explică Dan Suciu.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus