Stiri de ultima ora

Darea în plată, dezbătută la Curtea Constituțională

Darea în plată, dezbătută la Curtea Constituțională
Economic
Modificările aduse Legii dării în plată urmează să fie dezbătute, miercuri, de Curtea Constituţională . Potrivit textului de lege, judecătorul este obligat să constate incidenţa impreviziunii şi, în consecinţă, să reechilibreze contractul dacă nivelul cursului de schimb a crescut cu cel puţin 20% faţă de momentul acordării împrumutului. 

Modificările Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite au fost adoptate, în iunie, de deputați. În 18 septembrie, Curtea Constituțională a amânat dezbaterile privind sesizarea de neconstituționalitate depusă de PNL și USR împotriva modificărilor. În decembrie 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care prevederile Legii privind darea în plată vor fi aplicate şi creditelor acordate prin programul „Prima Casă”.

Cea mai importantă modificare la Legea nr. 77/2016 privind darea în plată vizează definirea impreviziunii după criterii cantitative, anume că instanțele vor constata automat că aceasta există atunci când cursul de schimb al monedei creditului a depășit cu cel puțin 20% nivelul cursului din data contractării creditului, în cazul în care gradul de îndatorare a depășit cu cel puțin 20% nivelul maxim stabilit de BNR (stabilit din acest an la 40% la lei și 20% la valută) și în cazul în care debitorul a fost executat silit prin vânzarea locuinței.

Introducerea acestor condiții ar face ca mai mulți debitori să poată închide datoriile la bancă prin cedarea locuinței ipotecate, iar cei aflați în faza de executare silită ar putea scăpa automat de datoriile rămase după vânzarea silită a imobilelor ipotecate.

Proiectul de modificare a fost inițiat de fostul senator ALDE Daniel Zamfir (care a inițiat și legea originală) și a fost votat de parlamentarii PSD, ALDE, UDMR și cel al minorităților, în timp ce deputații opoziției au votat împotrivă.

Un alt amendament adoptat obligă creditorul să negocieze contractul cu debitorul în cazul în care se ajunge într-una dintre situațiile de impreviziune expuse mai sus. De asemenea, creditorul este cel nevoit să dovedească faptul că debitorul nu se află într-o situație de impreviziune.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus