Stiri de ultima ora

Curtea Europeană de Justiție anulează patentul Adidas asupra faimoaselor dungi

Curtea Europeană de Justiție anulează patentul Adidas asupra faimoaselor dungi
Economic
Emblema utilizată de Adidas timp de decenii, în speţă cele trei dungi, nu este o marcă europeană validă din cauza faptului că nu conţine niciun caracter distinctiv, se arată într-o decizie a Curţii Europeane de Justiție (CJUE), de miercuri.

"Curtea Generală observă, în primul rând, că marca nu este un model compus dintr-o serie de elemente repetitive în mod regulat, ci o marcă obișnuită figurativă. Curtea Generală a mai observat şi că modalităţile de utilizare (ale dungilor - n.r.) care nu respectă alte caracteristici esenţiale ale unei mărci, precum combinaţia de culori (dungi negre pe un fundal alb) nu pot fi luate în calcul", a motivat Curtea.

Decizia vine după ce, în 2016, Adidas a înregistrat cele trei dungi la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi articole de purtat pe cap.

În 2016 însă, compania belgiană "Shoe Branding Europe BVBA" a cerut aceluiaşi oficiu anularea patentului obţinut de Adidas pe motiv că cele trei dungi nu conţin niciun element distinctiv. Cerea belgienilor a fost aprobată de către EUIPO.

"Shoe Branding Europe BVBA" fiind o companie pe ale cărei produse sunt insertate tot dungi paralele, similare celor utilizate de Adidas .

Mai mult decât atât, EUIPO a susţinut că Adidas nu ar fi trebuit să poată înregistra cele trei dungi de la bun început.

În replica, Adidas a atacat decizia EUIPO la Curtea Europeană de Justiție.

"În sentinţa de astăzi (miercuri - n.r.), Curtea Generală menţine anularea deciziei (de patentare - n.r.), respingând acţiunea înaintată de Adidas împotriva deciziei EUIPO", se arată în comunicatul CJUE.

"Din dovezile produse de Adidas , singurele probe care sunt, până într-un punct, relevante, se corelează doar cu cinci state-membre (ale Uniunii Europene - n.r.) şi nu pot, în cazul de faţă, să fie extrapolate la nivelul întregului teritoriu al Uniunii Europene", a mai precizat Curtea.

Adidas este sponsor pentru un număr mare de echipe şi sportivi din Europa, precum jucători de fotbal de la Arsenal, Liverpool, Paris Saint-Germain (PSG), Borussia Dortmund, Manchester City, Real Madrid, Chelsea Londra şi mulţi alţii. De fapt, echipamentele adidas sunt cele mai răspândite în rândul sportivilor.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus