Stiri de ultima ora

Cum pot rula băncile sute de milioane de dolari prin tehnologia din spatele criptomonedelor

Cum pot rula băncile sute de milioane de dolari prin tehnologia din spatele criptomonedelor
Economic
Lansarea de obligațiuni prin intermediul blockchain devine din ce în ce mai populară și împinge băncile la nivel global să ia în serios utilizarea tehnologiei din spatele criptomonedelor pentru astfel de procese. Societe Generale - Forge, o subsidiară a grupului financiar francez, a derulat deja o serie de teste și se pregătește să ofere posibilitatea de a emite obligațiuni și alte instrumente financiare pe blockchain în toate piețele în care operează, inclusiv România.

Testele privind derularea emisiunilor de obligațiuni prin intermediul tehnologiei blockchain au început cu ani în urmă în sistemul financiar. Banca Mondială lansa în 2018 prima emisiune administrată și plasată exclusiv prin intermediul tehnologiei din spatele criptomonedelor. Valoarea emisiunii a fost de peste 70 de milioane de dolari, titlurile având o maturitate de 2 ani și o dobândă anuală de 2,25%.

Grupul financiar Societe Generale este una dintre organizațiile care a testat în repetate rânduri emiterea de obligațiuni, dar și a altor instrumente financiare, pe blockchain prin intermediul subsidiarei Forge, care pregătește lansarea în piața a unor soluții care să le ofere acces companiilor la acest mecanism.

Oferta comercială a Societe Generale Forge plănuim să o lansăm la începutul anului următor, încă finalizăm ultimele detalii. Am primit în Franța licența pentru a opera pe această piața reglementată.

- Jean Marc-Stenger, CEO Societe Generale Forge -

Cea mai recentă emisiune de obligațiuni derulată de către Societe Generale Forge, ca parte a testării tehnologiei, a fost realizată în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al Uniunii Europene, Goldman Sachs și Santander, folosind moneda digitală emisă de Banca Centrală a Franței, denumită CBDC. Valoarea emisiunii de obligațiuni a fost de 100 de milioane de euro.

Concret, în acest caz, Banca Europeană de Investiții a fost plătită de către cele trei instituții financiare în moneda digitală emisă de Banca Centrală a Franței, în timp ce investitorii au achiziționat mai departe obligațiunile cu valute tradiționale.

Emisiunile de obligațiuni pe blockchain precum cele derulate de Societe Generale Forge folosesc security token(token-uri ce au statutul de titluri de valoare). Acestea sunt diferite de cealaltă mare categorie de token-uri, cele de utilitate, devenite celebre în frenezia ICO-urilor(Inițial Coin Offering) de acum câtiva ani, în urma căreia s-a dovedit că multe dintre business-urile care au atras astfel finanțare au eșuat, iar în unele cazuri a fost vorba doar de înșelătorii.

*ICO reprezintă o modalitate folosită de business-uri pentru a atrage finanțare prin emiterea unei noi criptomonede pe care utilizatorii o pot achiziționa cu bani sau alte criptomonede populare precum Bitcoin sau Ethereum.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus