Stiri de ultima ora

Critici dure la adresa rectificării bugetare: E o scamatorie. Nu există bani de pensii şi de salarii

Critici dure la adresa rectificării bugetare: E o scamatorie. Nu există bani de pensii şi de salarii
Economic
Opinia aparţine senatorului liberal Florin Cîţu şi este întărită de datele extrase din rectificarea bugetară publicată marţi de Ministerul Finanţelor.

"Situaţia este mult mai gravă pentru că trebuie să pornim de la imaginea de asamblu. Ministerul Finanţelor Publice şi Guvernul PSD-ALDE propun o rectificare bugetară pozitivă. Total fals! Pentru că excuţia bugetară de până acum, primele 6 luni de zile, arată clar că veniturile la bugetul sunt sub cele programate, sunt cam 93-94% din ce e programat. În aceste condiţii este clar că rectificarea bugetară va fi una negativă. Adică trebuia să taie cheltuieli mult mai mult decât o fac.

Ceea ce fac ei acum este o scamatorie şi zilele viitoare voi prezenta. E adevărat, taie de la unele ministere şi banii care se duc către baroni, în special cei PSD, sunt doar pe hârtie că nici acei bani nu există. 

Cu această rectificare aflăm două chestii, că la bugetul de pensii gaura este de 6 miliarde de lei, ceea ce confirmă ceea ce spuneam, iar pentru bani pentru baroni sunt fictivi. Sunt bani pe care speră să îi ia prin taxele pe care le vor introduce în următoarea perioada. (...)

Nu există bani la buget nici pentru pensii, nici pentru baroni, dar este un exerciţiu pe care îl face domnul Teodorovici şi încearcă să mai tragă de timp o perioadă şi veţi vedea că situaţia se înrăutăţeşte de la o lună la alta", a afirmat Florin Cîţu, în direct la  B1TV .

Rectificarea bugetară „pozitivă”...

Ministerul Finanţelor Publice a făcut publicat, marţi, proiectul rectificării bugetare pe care urmează să o adopte Guvernul. Potrivit datelor consultate de „Adevărul”, Guvernul consideră că a făcut o rectificare bugetară „pozitivă” pentru că a „economisit” sume importante de bani din tăierea cheltuielilor de personal din ministere şi concedieri masive în aparatul de stat, câştigând din suprataxarea zahărului din băuturi răcoritoare şi creşterea accizei înainte de vreme.

În fapt, rectificarea bugetară este negativă, după cum reiese din proiectul postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, cele mai mari fonduri fiind tăiate de la Educaţie, peste 1 miliarde de lei.

„Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

O mare parte din aceste fonduri, respectiv 136,5 milioane de lei, reprezintă „economii” rezultate din tăierea cheltuielilor de personal, inclusiv la Ministerul Transporturilor (2,8 milioane lei), Ministerul Economiei (3,8 milioane lei), Ministerul Cercetării (2,1 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (17 milioane lei).

Fonduri suplimentare au fost alocate Ministerului Mediului pentru restituirea taxelor auto, Ministerului Muncii pentru plata pensiilor, Ministerului Finanţelor, inclusiv pentru plata creditelor contractate, Ministerului Dezvoltării, dar şi Serviciului Român de Informaţii căruia i-au fost majorate cheltuielile de personal şi sumele alocate investiţiilor şi plătirii drepturilor la pensie.

Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei, în timp ce bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) au fost majorate.

... bazată pe suprataxe şi concedieri

Bani în plus vor ajunge la buget din taxarea tichetelor cadou, pentru care se vor percepe contribuţii la sănătate şi pensii asemănător veniturilor din salarii, dar şi din suprataxarea zahărului din băuturile răcoritoare şi creşterea accizei la mia de şigarete de la 1 septembrie, faţă de 1 ianuarie 2020. 

În urma taxei pe zahăr, o sticlă de 2 litri de cola, care conţine 10,6 g la 100 ml, va costa cu 2 lei mai mult. Impactul bugetar este estimat la 320 milioane de lei, doar pentru ultimele patru luni din an.

În ce priveşte creşterea accizei la ţigarete, care va scumpi pachetul de ţigări cu circa 0,5 lei de la 1 septembrie, impactul bugetar pe acest an este estimat la 159,4 milioane de lei.

Din concedieri şi blocarea posturilor vacante Finanţele prognozează că va economisi aproape 100 de milioane de lei doar în acest an.

Finanţele au luat în calcul şi taxarea băncilor, măsură ce va aduce statului 300 milioane de lei, dar şi eşalonarea la plată (impact de 1,89 miliarde de lei) şi angajamentul Fiscului de a colecta sume suplimentare din combaterea evaziunii fiscale  (3,6 miliarde lei).
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus