Stiri de ultima ora

Constantin Vonica și-a lăsat oile acasă să salveze soarta oieritului la București!

Constantin Vonica și-a lăsat oile acasă să salveze soarta oieritului la București!
Economic
Crescătorul de oi Constantin Vonica a fost ieri, luni – 2 decembrie, . Constantin Vonica a venit la București tocmai de la Arad după ce mai multe ONG-uri au anunțat că vor protesta în fața Ministerului Agriculturii pentru oprirea exportului de animale vii. Chiar dacă a aflat de prostest doar cu o zi înainte, oierul, la fel ca și ceilalți colegi ai săi, s-a mobilizat și a plecat fără să stea pe gânduri spre Capitală, însoțit de fratele său mai mic și de cumnatul său, ambii crescători de oi la fel ca și el.

Citiți și: Victorie a oierilor la București! Emil Dumitru, MADR: Exportul va continua, fermierii nu vor fi afectați!

“Am venit să vedem cine este interesat mai mult de bunăstarea animalelor decât noi. ONG-urile sau noi, crescătorii, care ne chinuim de când sunt în burtă la mămica lor? Sau părinții noștri, bunicii noștri s-au sacrificat cu viața pentru aceste animale și vin ei să spună că au mai multă grijă de bunăstarea animalelor decât noi. Să aibă grijă de animalele de companie, nu de oile noastre, că în meseria noastră noi știm mai bine de bunăstarea lor, nu ei. Ei să aibă grijă de animalele de companie. Sau să vină să ne ajute când ne este greu, că sunt perioade grele. Nu au venit niciodată să ne ajute pentru bunăstarea animalelor”, a declarat ciobanul Constantin Vonica.

Crescător de oi din tată în fiu, Constantin Vonica a plecat din Sibiu, de unde era de fel, la Arad pentru animalele sale, întrucât spune el, în vest este clima mai bună și iernile mai blânde. Tot din dragoste pentru animale, și-a trimis și fiul să urmeze facultatea de Medicină Veterinară, tocmai pentru a lasă pe mâini bune oile pe mai departe. După toate câte a făcut pentru animalele sale, acum spune că îl doare sufletul când îi aude pe alții spunând că oierii români nu știu să aibă grijă de mioarele lor.

“De mici suntem pentru bunăstarea animalelor și părinții, și noi, și bunicii noștri și-au dat viața pentru bunăstarea animalelor. Sufletul nostru, ne credeți că de multe ori ni se rupe inima când pleacă pentru export , dar nu avem ce face trebuie să vindem că sunt mii, dacă le-am tot opri ce facem cu ele. Nu sunt un cățel, cum au dânșii, să avem grijă de el, noi avem grijă de mii. Bineînțeles că ne deranjează când spun că ei știu mai bine ca noi, ne deranjează, sigur că da. Și în momentul de față când suntem aici, bunăstarea animalelor este că am lăsat pe cineva de pază acolo. Și de sărbători suntem pentru bunăstarea lor prezenți”, a spus oierul din Arad.

Nimic nu poate distruge mai tare oieritul din România ca interzicerea exportului de animale vii, susține el: “Dacă s-ar opri exportul, am suferi enorm, atât noi ca și crescători, cât și la nivel de tară. Asta ne mai ține pe noi în picioare. Bine, ne ține tradiția și animalele însuși, că pe alea le iubim cel mai mult, dar financiar fără export, dispărem”.

Prezent aseară în curtea ministerului Agriculturii, Constantin Vonica a transmis prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO și un mesaj către autorități: ”Să-și facă meseria și să aibă grijă de agricultura din România, indiferent că e vorba de zootehnie sau de cultura mare. Asta e ceva ce mai merge în țara aceasta bine, că industria altfel e cam pe ducă. Noi sperăm că autoritățile și Ministerul Agriculturii să aibă grijă de noi, fiincă și dânșii sunt din țara noastră. Autoritățile trebuie să verifice vasele dacă au hrană corespunzătoare, apă, ventilare, ei trebuie să știe dacă pe durata transportului sunt condițiile corespunzătoare sau nu, nu ONG-urile”.

În final, oierul arădean ne-a mărturisit și teama lui cea mai mare, și anume că atât el, cât și alți colegi oieri, cred că în spatele protestului pentru interzicerea exportului de animale vii, demarat de ONG-uri, sunt interese ascunse: “În spatele la ONG-urile acestea e cineva pe care deranjăm cu ceva ce mai există în țara aceasta. Spun că acum e momentul să oprească exportul. De ce este momentul acum? Pentru un accident sau pentru că avem o piață bună și vor să oprească ca să scadă din nou prețul. Acum prețul la carnea de oaie e 12 lei, este un preț bun, dar am avut anul trecut cu 5 lei. Numai noi știm, dacă mai continua un an așa, nu mai supraviețuiam”.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus