Stiri de ultima ora

Confederaţiile sindicale cer demisia Guvernului Cîţu

Confederaţiile sindicale cer demisia Guvernului Cîţu
Economic
Organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional - Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian organizează, astăzi, simultan acţiuni de protest în intervalul orar 11.00 - 13.00, în Piaţa Victoriei.

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale au revendicări comune: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, aplicarea corectă a legislaţiei. Nemulţumirile angajaţilor reprezentaţi de liderii sindicali la protestul de astăzi sunt determinate de măsurile adoptate de actualul guvern şi refuzul constant al dialogului social. Conform reprezentanţilor angajaţilor, costurile crizei sanitare şi economice sunt trecute de guvern exclusiv în seama lucrătorilor şi a categoriilor celor mai vulnerabile, în timp ce privilegiaţii îşi conservă şi extind beneficiile.

"Menţinerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, în condiţiile în care în ultimii doi ani toate ţările europene au crescut semnificativ salariile minime, măreşte ecartul salarial faţă de Europa, condamnând în continuare România la subdezvoltare, iar românii la sărăcie şi migraţie. Preţurile în schimb cresc accelerat, numai preţul la energie înregistrând un salt de cca. 18%. La aceasta se adaugă lipsa interesului faţă de măsurile de protecţie socială destinate lucrătorilor care îşi pierd locul de muncă, nivelul ajutorului pentru şomaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasă de siguranţă până la găsirea unui nou loc de muncă.

Chiar şi în cazul sectoarelor de activitate sau întreprinderilor care au avut rezultate bune şi foarte bune în perioada pandemiei, angajaţii nu pot beneficia de o recompensă echitabilă a efortului lor, din cauza menţinerii blocate a negocierilor colective, ca efect al Legii nr. 55/2020 şi al nemodificării Legii dialogului social. În ce priveşte pensiile, neindexate nici măcar cu rata inflaţiei, şi iniţiativele legislative aiuristice, precum cea privind opţiunea pentru pensionarea la 70 de ani, este evident deja că actualul guvern nu urmăreşte realizarea echităţii promise, ci doar temporizarea problemelor prin acţiuni de imagine. În final, reducerea bugetului sănătăţii şi educaţiei, în plină criză sanitară, a fost o decizie cinică, asumată integral de coaliţia de guvernare şi pentru care aceasta trebuie să-şi asume toate consecinţele", se arată într-un comunicat de presă emis de cele cinci confederaţii sindicale.

Liderii acestora consideră că actualul executiv nu guvernează în interesul cetăţenilor şi trebuie să plece. Acesta este principalul mesaj pe care îl vor transmite astăzi în faţa sediului Guvernului.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus