Stiri de ultima ora

Comisia Europeană doreşte ridicarea tuturor restricţiilor la frontierele interne ale UE

Comisia Europeană doreşte ridicarea tuturor restricţiilor la frontierele interne ale UE
Economic
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lansat un apel la ridicarea până la sfârşitul lui iunie a tuturor restricţiilor şi controalelor la frontierele interne ale UE introduse pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, potrivit unui interviu difuzat joi de Euronews, potrivit Hotnews.

"Mâine le voi propune statelor membre să ridice toate controalele la frontierele interne cât mai curând posibil şi cred că o dată bună pentru asta ar trebui să fie sfârşitul lui iunie", a spus comisarul european.

Apariţia pandemiei a determinat ţările europene să ia în martie diverse măsuri pentru a-şi închide frontierele.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel va face primii paşi pentru a slăbi restricţiile de circulaţie la nivel european. Măsurile vor intra în vigoare pe data de 15 iunie, potrivit Mediafax. Cabinetul condus de Angela Merkel va aproba miercuri draftul care include noile măsuri, anunţă Bloomberg.

Interdicţiile de călătorie impuse pentru cele 27 ţări membre UE vor fi înlocuite din 15 iunie de recomandări diferite pentru ţările membre Schengen şi Marea Britanie. Ministrul de Externe Heiko Maas va discuta cu omologii din UE în următoarele două săptămâni cu privire la cum poate fi "reluat traficul în interiorul Europei", a declarat acesta marţi, la Berlin.

Până acum, Germania a luat câteva măsuri privind relaxarea condiţiilor de trecere a graniţei cu câteva state vecine cum ar fi Franţa şi Austria.

Marea Britanie

Companiile aeriene au cerut guvernului britanic să pună capăt carantinei de 14 zile pentru călători din 45 de ţări cu rate mici de infecţii, până la finalul lunii, instaurând coridoare aeriene, scrie Sky News. Totodată, potrivit chroniclelive.co.uk, guvernul ia în calcul aceste "coridoare aeriene".

În acest moment, planurile britanicilor sunt ca toţi internaţionalii care sosesc în Marea Britanie trebuie să stea pentru 14 zile în carantină de luni.

Bulgaria, Canada, Cehia, Danemarca, Egipt, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Spania, Suedia şi România sunt câteva dintre cele 45 de state care ar face parte din acest proiect al "coridoarelor aeriene" cu Marea Britanie.

Începând cu 15 iunie, Belgia îşi va redeschide graniţele cu ţările din Spaţiul Schengen, a anunţat premierul Sophie Wilmes la finalul şedinţei Consiliului de Securitate Naţională, care a detaliat şi începutul, începând cu 8 iunie, ieşirii din aşa-numitul lockdown cauzat de pandemia de COVID-19.

'Putem începe să călătorim în Europa din 15 iunie', a comunicat ministrul sănătăţii, Adam Vojtech, pe Twitter. De la data respectivă, statele europene vor fi plasate în trei categorii, cu un sistem de coduri de culori, în funcţie de riscul de transmitere a coronavirusului. Cehia a relaxat deja cea mai mare parte a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Autorităţile din domeniul sănătăţii elene vor efectua teste pe bază de anticorpi pe 16 insule săptămâna viitoare, a declarat marţi şeful Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY) Panagiotis Arkoumaneas, pentru postul de radio Praktoreio FM, scrie Kahimerini.gr. Insulele greceşti sunt esenţiale în reluarea fără probleme a sezonului turistic, a mai spus Arkoumaneas, iar testele vor ajuta la stabilirea nevoilor de infrastructură sanitară ale insulelor înainte de redeschiderea turiştilor din 15 iunie.

Bulgaria va elimina toate restricţiile impuse în urma pandemiei de COVID-19 începând din 15 iunie, inclusiv purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în spaţiile publice închise, a informat joi guvernul de la Sofia, potrivit DPA.

"Trebuie să învăţăm să trăim cu virusul", a adăugat el.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus