Stiri de ultima ora

Coaliţia cancelarului Angela Merkel pierde majoritatea în sondaje

Coaliţia cancelarului Angela Merkel pierde majoritatea în sondaje
Economic
Marea coaliţie guvernamentală de la Berlin, alcătuită din creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel şi social-democraţii vicecancelarului Sigmar Gabriel, a coborât în sondaje sub pragul de 50%, astfel că nu mai are garanţia unei continuităţi după alegerile de anul viitor, se arată într-un articol publicat marţi în ediţia electronică a ziarului spaniol ABC.

Modul în care a fost gestionată criza refugiaţilor, lipsa unei alternative clare privind succesiunea cancelarului Merkel şi ascensiunea extremei drepte par a fi obstacolele în calea revalidării acestei coaliţii după următoarele alegeri. 

Prin urmare, iese în evidenţă criza bipartidismului, situaţie observată şi la alegerile regionale desfăşurate în luna martie în trei landuri germane. 

În opinia ministrului de interne creştin-democrat, Thomas de Maiziere, disensiunile din interiorul coaliţiei pe tema politicii faţă de refugiaţi fac mult rău, el considerând că aceste discuţii ar trebui să rămână în spatele uşilor închise, dar se arată încrezător că tendinţa pe care o arată sondajele va fi inversată până la alegeri. 

Totuşi, problemele par a fi mai profunde şi mai numeroase, una fiind lipsa schimbului de generaţii la conducerea marilor partide. Angela Merkel se află la al treilea mandat de cancelar şi nimeni nu ştie dacă ea se gândeşte să-l obţină şi pe al patrulea. Iar în CDU această temă este un subiect tabu şi nimeni din interiorul acestei formaţiuni nu îndrăzneşte să-l abordeze public.

În schimb, în SPD, problema succesiunii lui Sigmar Gabriel este discutată deschis, dar partidul a primit recent un duş rece după ce preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat că nu este interesat de preluarea conducerii formaţiunii. Pe lista celor care l-ar putea înlocui pe Sigmar Gabriel se mai regăsesc ministrul de externe, Frank-Walter Steinmeier, ministrul muncii, Andrea Nahles, sau primarul Hamburgului, Olaf Scholz. 

Dar niciuna dintre aceste personalităţi nu pare capabilă să crească popularitatea SPD şi nici să sprijine CDU în provocare majoră aflată în faţa celor două mari partide germane, şi anume salvgardarea valorilor constituţionale şi proeuropene puse acum sub semnul întrebării mai mult ca oricând în perioada postbelică. 
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus