Stiri de ultima ora

Cine sunt managerii care au pe mână 700.000 mp de malluri cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de euro

Cine sunt managerii care au pe mână 700.000 mp de malluri cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de euro
Economic
Cine sunt managerii care au pe mână 700.000 mp de malluri cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de euro

astăzi, 15:00 Autor: Cristi Moga

Mallurile cu cele mai mari vânzări de pe piaţa locală - AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City din Bucureşti - sunt conduse de doi manageri străini - israelianul Israel Vizel şi grecul Georgios Argentopoulos -, în timp ce proprietarii altor zece centre comerciale importante au decis să lase administrarea pe mâna unor manageri români, reiese dintr-o analiză a ZF.

Cei 12 manageri sunt responsabili de ad­ministrarea unor proiecte cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 700.000 de metri pătraţi în care îşi desfăşoară activitatea peste 2.000 de magazine cu vânzări anuale estimate la 1,5 mld. euro.

În aceste malluri intră zilnic în jur de 400.000 de persoane care trebuie să găsească un loc curat, cu o temperatură optimă, în care să se simtă în siguranţă pentru a cumpăra produsele şi serviciile de care au nevoie, astfel încât să se întoarcă cu plă­ce­re şi să recomande experienţa şi celor apropiaţi. Iar de acest lucru, şi nu numai, sunt responsabili directorii de malluri şi echi­pele pe care le coordonează, care trebuie totodată să gă­sească rapid soluţii şi pentru problemele cu care se con­fruntă chiriaşii, în special retaileri străini precum Carrefour, Zara, C&A sau H&M, obişnuiţi cu standardele din vestul Europei.

În România nu există o şcoală care să pregătească manageri pentru industria centrelor comerciale, astfel că directorii celor mai importante malluri de pe piaţa locală au lucrat iniţial în reţele precum Metro, Selgros şi Mobexpert sau au căpătat experienţă în ţări cu o piaţă imobiliară mai matură înainte să fie numiţi la conducerea proiectelor locale.

Lorelai Penciuc, center manager al Shopping City Sibiu, Marius Rădulescu, center manager al Maritimo Constanţa şi Mihai Nistor, manager general al Polus Cluj au lucrat iniţial pentru Metro sau Selgros, în timp ce Anuţa Pop, shopping center manager al Iulius Mall Timişoara, lucrează în grupul controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu de 18 ani.

Până să preia conducerea zonei comerciale din Băneasa, Argentopoulos a lucrat în Grecia în construcţii şi în România pentru Romtelecom, în timp ce Sorin Guttman, directorul Iulius Mall Cluj, are experienţa unor companii multinaţionale precum Beiersdorf sau Holcim.

Directorul ansamblului Palas din Iaşi, cel mai important proiect din portofoliul lui Iulian Dascălu, a lucrat mai mult de un deceniu în sectorul brokerajului imobiliar din SUA, în timp ce Sorin Scîntei, actualul general manager al proiectului City Park din Constanţa şi viitorul director al proiectului Mega Mall din Bucureşti a lucrat în Israel pentru AFI Hotels înainte să intre în industria locală a centrelor comerciale.

Un alt mall din Bucureşti, Promenada din zona Flo­reas­ca, îşi caută director, poziţia de center manager fiind ocupată temporar de Marius Barbu, asset manager al NEPI, dar şi Bucureşti Mall, primul centru comercial modern din Ro­mânia, a rămas recent fără general manager după ce Cristian Costache a plecat din grupul Anchor.

Presiunea rezultatelor e imensă, cu atât mai mult într-o perioadă în care consumul nu creşte de la sine. Sunt totuşi manageri care au reuşit să se menţină în funcţie de la deschiderea mallului deoarece au reuşit constant să crească.

center manager, Sun Plaza Bucureşti

- Managerul de 40 de ani a lucrat timp de cinci ani în Republica Moldova, unde a condus proiectul Malldova din Chişinău al grupului Anchor.

- La sfârşitul anului 2011 s-a întors în ţară ca center manager al proiectului Sun Plaza din Berceni, deţinut de grupul S Immo şi administrat în prezent de firma CBRE.

- Cu o suprafaţă închiriabilă de 81.000 metri pătraţi, Sun Plaza este unul dintre cele mai mari malluri din Bucureşti şi din ţară, vânzările anuale fiind estimate la 170 mil. euro.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus