Stiri de ultima ora

CEZ a vândut activele din România. Cine este cumpărătorul

CEZ a vândut activele din România. Cine este cumpărătorul
Economic
CEZ Group a aprobat vânzarea activelor din România, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Cumpărătorul este un manager de active australian. Operaţiunea „Enescu”, prin care compania românească Hidroelectrica încerca să cumpere aceste active, a eşuat.

„Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima)”, se arată într-un comunicat al CEZ.

Mai detaliat, tranzacţia vizează portofoliul integrat de infrastructură în domeniul energiei constă în 86.665 de km de reţea de distribuţie a energiei electrice la nivel naţional şi operaţiuni de distribuţie de electricitate şi gaz cu 1,4 milioane de conexiuni rezidenţiale şi industriale în sud-vestul României. De asemenea, CEZ este în România unul dintre principalii dezvoltatori şi operatori de proiecte de energie regenerabilă, cu putere totală instalată de 622 MW în parcurile eoliene preponderent terestre, pe care intenţionează să le dezvolte în continuare.

„Interesul faţă de activele CEZ a fost unul ridicat. În ciuda dificultăţilor aduse de COVID-19, CEZ şi Societe Generale au păstrat un nivel ridicat de competitivitate în această tranzacţie. MIRA a înaintat cea mai atractivă ofertă, aşa cum o confirmă opinii independente de specialitate (...) Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a îşi retrage activele selectate din anumite ţări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale şi în Bulgaria şi Polonia”, transmite CEZ.

„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte”, a declarat Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA.

Documentele tranzacţiei au fost semnate joi noapte, iar termenii nu au fost dezvăluiţi. Finalizarea tranzacţiei depinde de primirea aprobărilor din partea autorităţilor, mai précis  Autoritatea Europeană Antitrust şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din România.

„Companiile CEZ din România au avut adesea iniţiative inovative şi de pionierat îndrăzneţ care au stimulat consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic românesc. Echipa noastră de specialişti de înaltă calificare a atins aceste rezultate prin susţinerea transformării digitale şi urmărirea unei strategii care a pus in centrul atentiei clientul. Odată cu achiziţia de către MIRA, suntem încrezători că vom continua să construim în baza acestor rezultate împreună cu un investitor pe termen lung experimentat care va susţine businessul nostru pe calea progresului”, spune Ondrej Safar, CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEZ România.

Fiind cea mai mare infrastructură din lume, MIRA administrează operaţiunile şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite. MIRA este de asemenea un investitor major în energie curată, administrând investiţii în surse de producere a energiei verzi cu o capacitate cumulată de 12,4 GW la nivel mondial, în parcuri eoliene, solare, centrale hidro, geotermice terestre şi maritime, respectiv facilităţi de refolosire a deşeurilor.

Cine este MIRA

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre principalii manageri de active alternative din lume. De mai bine de douăzeci şi cinci de ani, MIRA a colaborat cu investitori, guverne şi comunităţi pentru a gestiona, dezvolta şi îmbunătăţi activele pe care se bazează mai mult de 100 de milioane de oameni în fiecare zi. La 31 martie 2020, MIRA gestiona active în caloare de aproximativ 120 de miliarde de euro, care sunt esenţiale pentru dezvoltarea durabilă a economiilor şi comunităţilor, incluzând: 151 de companii de portofoliu, circa 500 de proprietăţi imobiliare şi 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole.

MIRA face parte din Macquarie Asset Management, braţul de administrare a activelor Grupului Macquarie, un grup financiar diversificat care oferă clienţilor soluţii de administrare şi finanţare a activelor, servicii bancare, de consultanţă şi risc şi soluţii de capital pentru datorii, capitaluri proprii şi mărfuri. Fondat în 1969, grupul Macquarie are peste 15.800 de angajaţi şi este listat la bursa australiană de valori mobiliare.

Operaţiunea „Enescu” a eşuat

Tentativa consorţiului autohton Hidroelectrica/Electrica/SAPE de a achiziţiona activele deţinute de ČEZ în România, botezată Operaţiunea Enescu, a eşuat, în urma anunţului CEZ şi MIRA.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus