Stiri de ultima ora

Celebrul hacker „Guccifer”, predat autorităților din SUA

Celebrul hacker „Guccifer”, predat autorităților din SUA
Economic
Hackerul Marcel Lazăr Lehel a fost extrădat autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii în vederea executării pedepsei de 52 de luni de închisoare, scrie Arad Online.

Ultima ora

Pedeapsa de 52 de luni de închisoare la care a fost condamnat arădeanul a fost pronunţată de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computere, informează publicaţia citată.

Curtea de Apel Alba Iulia – ca urmare a unei informări primite de la Interpol – a comunicat că „Guccifer” a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în urmă cu câteva zile, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr.61/10 septembrie 2018 a instanţei.

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat, la începutul lunii septembrie, cu privire la solicitarea formulată de autorităţile judiciare din SUA de extrădare a hackerul. Instanţa a admis cererea, considerând că au fost îndeplinite condiţiile extrădării, prevăzute de Legea 302/2004 şi de Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au dispus amânarea predării arădeanului ”până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea la termen a pedepsei de şapte ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1667/06.06.2014 a Tribunalului Bucureşti Secţia I penală”.

Faţă de Marcel Lazăr Lehel a fost instituită măsura arestării provizorii în vederea extrădării în data de 5 septembrie 2018, fiind emis un mandat de arestare preventivă care va intra în vigoare doar când hackerul va fi eliberat din Penitenciarul Deva. „Guccifer” a făcut contestaţie la decizia CA Alba Iulia, contestaţie care i-a fost însă respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 5 octombrie. În 23 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de 7 ani de închisoare primită pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din România, însă nu a fost nicio clipă liber, fiind predat direct autorităţilor din SUA.

Aceasta este cea de-a doua extrădare a hackerului. În martie 2016, el a fost extrădat în SUA, iar în luna mai a aceluiaşi an a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus