Stiri de ultima ora

Carburanții fără taxe din România, mai scumpi ca media UE. Cu toate taxele incluse, prețurile sunt mai mici față de valorile medii din Europa

Carburanții fără taxe din România, mai scumpi ca media UE. Cu toate taxele incluse, prețurile sunt mai mici față de valorile medii din Europa
Economic
Preţul carburanţilor fără taxe în România a ajuns din nou peste media UE, după ce, în ultimele luni ale anului trecut, era situat sub valoarea acestui indicator, potrivit datelor publicaţiei Oil Bulletin a Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte motorina, preţul în România ajunge la 0,602 euro pe litru, în timp ce media UE este de 0,595 euro pe litru.

Cu toate taxele incluse (accizele şi TVA), preţurile din ţara noastră sunt sub media europeană. Astfel, benzina costă în România 1,108 euro pe litru, faţă de media UE de 1,350 euro pe litru, iar motorina are un preţ de 1,192 euro, faţă de nivelul median de 1,192 euro pe litru. Astfel, se observă că taxele reprezintă 54% din preţul benzinei şi 50% din cel al motorinei.

Conform Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Energiei. Informaţiile sunt colectate de la operatori care acoperă 90% din piaţă.

Preţurile prezentate reprezintă media ponderată calculată săptămânal pe baza cotei de piaţă a fiecărui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant.
incont.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus