Stiri de ultima ora

CALCUL GREȘIT LA SUBVENȚIA PE HECTAR! ȘEF APIA: „LE OPRIM BANII DIN AVANS”

CALCUL GREȘIT LA SUBVENȚIA PE HECTAR! ȘEF APIA: „LE OPRIM BANII DIN AVANS”
Economic
Fermierii care au primit subvențiile până în luna martie trebuie să dea o parte din bani înapoi. Potrivit unei șefe de la APIA Botoșani, unul din cinci fermieri va trebui să dea bani înapoi din subvențiile primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoşani, din cauza erorilor de calcul făcute de către reprezentanții instituţiei. Sumele vor fi oprite din subvențiile care se plătesc în avans de mâine, miercuri 16 octombrie.

Elena Lăzăruc, directorul APIA Botoșani a anunțat că o parte dintre colegii săi sunt nemulțumiți că trebuie să rezolve situația numeroaselor debite pe care le are instituția, ceea ce necesită un volum mare de muncă. „O altă nemulțumire a noastră, deși necesită un volum mare de muncă din partea noastră, a colegilor, este numărul mare de debite, 6.951, care au fost gestionate ca urmare a unui calcul eronat la redistributivă. Asta este. Ne cerem scuze față de fermieri”, declara Elena Lăzăruc potrivit www.monitorulbt.ro .

Aceasta a recunoscut că debitul nu este din cauza fermierului, motiv pentru care acesta nu va suferi nicio repercursiune. „A fost un cuantum prea repede stabilit la redistributivă, iar în momentul când s-a făcut situația finală, s-a constatat că nu ajung banii și s-a făcut un nou cuantum”, susține Lăzăruc.

De precizat că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a fost singura publicație care a scris încă din luna martie despre acest calcul greșit de la APIA:

Mai mult, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a obținut și o reacție de la conducerea centrală a APIA: APIA FACE PRECIZĂRI privind GREȘEALA DE CALCUL: ”DIFERENȚELE DE SUME SE VOR COMPENSA!”

În această situație sunt fermierii care au primit subvențiile până în martie și care vor trebui să returneze între câțiva lei și câteva milioane de lei. Banii vor fi reținuți din plățile pe care APIA le face către fermieri.

„Le oprim banii. Care sunt până în 10 lei nu le mai trimitem nicio înștiințare, iar cei care sunt peste 10 lei și până la două milioane de lei, au primit procese verbale de debit, pentru a lua la cunoștință situația”, a mai spus șeful APIA, care a precizat că nu vor fi situații în care fermierii nu vor primi niciun ban în acest an din cauza erorilor din trecut.

„Nu primesc niciun fel de sancțiuni, nu primesc nimic, pentru că nu sunt debite din cauza lor că ar fi solicitat mai mult. Sunt niște debite copy-paste. La toată lumea e la fel, pentru că a fost un cuantum greșit aplicat”, a afirmat Elena Lăzăruc, recunoscând că instituția a creat un confort fermierilor din cauza greșelilor colegilor săi.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus