Stiri de ultima ora

Buzăul are deja doi pacienţi COVID-19 vindecaţi după tratamentul cu plasmă

Buzăul are deja doi pacienţi COVID-19 vindecaţi după tratamentul cu plasmă
Economic
Buzăul a raportat primii doi pacienţi vindecaţi de COVID-19 după ce au primit tratament cu plasmă chiar în Spitalul Judeţean din municipiul Buzău. Procedura de transfuzie cu plasmă hiperimună este posibilă la Buzău doar de o lună, timp în care doar trei pacienţi au beneficiat de acest tratament, doi dintre ei fiind deja diagnosticaţi negative la testul RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2.

"Sunt pacienţi peste 60 de ani, cu comorbidităţi. În total am avut trei bolnavi la Terapie Intensivă cărora le-am administrat tratamentul complet, inslusiv transfuzie cu plasmă recoltată de la pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 care s-au vindecat şi au atins un nivel semnificativ de anticorpi. La unul dintre ei, la care boala era într-o stare mai avansată, nu s-a constat niciun fel de ameliorare, dimpotrivă pacientul a şi decedat cu acest virus, dar la ceilalţi doi evoluţia a fost spre îmbunătăţirea stării generale. Au primit tratamentul complet şi îngrijirile necesare şi au eliminat virusul din organism", a declarat pentru sansanews.ro dr. Victor Ioniţă, şeful secţiei ATI din Spitalul Judeţean Buzău.

• Medicii din Buzău, încurajează donarea de plasmă

Deşi a început târziu rezultatele pozivite nu au întârziat să apară dovadă că tratamentul cu plasmă poate fi salvarea pacienţilor aflaţi în stare gravă sau critic după infecţia cu SARS-CoV-2. După experienţa în administrarea acestui tratament, deşi este una relativ scurtă pentru Spitalul Judeţean Buzău, specialiştii sunt de părere că transfuzia cu plasmă îi poate ajuta pe bolnavii aflaţi în stare medie şi gravă după infecţia cu SARS-CoV-2. Mai mult, s-a observat că odată cu pandemia apare şi o nouă categorie de pacienţi care au nevoie chiar de tratamente la Terapie Intensivă. Este vorba despre aceşti pacienţi care după ce au scăpat de virusul SARS-CoV-2 din organism rămân cu sechele respiratorii.

Asta îi determină pe medici să încurajeze şi mai mult donarea de plasmă care să ajute la recuperarea completă a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.

"După datele din literatură şi după experienţa altora se pare că este o terapie care funcţionează. Este de altfel singura terapie ţintită împotriva acestui virus. Este îmbucurător că sunt oameni, foşti pacienţi de COVID-19, care au un tiltu semnificativi de anticorpi, şi care merg în număr din ce în ce mai mare la Centru de Recoltare dorind să doneze acest produs petru cei aflaţi pe patul de spital. Este un lucru pe care ar trebui să-l remarcăm, să-l încurjăm. Dorim să încurajăm acest gest în speranţa că şi la noi acest tratament", a mai spus dr. Victor Ioniţă, şef secţia ATI Spitalul Judeţean Buzău.

• Tot mai mulţi donator de plasmă la Buzău

Chiar dacă de la primul donator până la al doilea au trecut câteva săptămâni bune, buzoienii care s-au videcat de COVID-19 au început să vină în număr din ce în ce mai mare pentru a dona plasmă. Astfel, în present Buzăul numără 46 de donatori de pasmă, unii dintre ei venind pentru recoltare chiar şi două ori.

"Până pe 16 septembrie aveam 41 de donatori, şi încă 5 persoane programate pentru recoltare zilele acestea . Trei dintre donatori au venit de două ori. Acest lucru ne bucură. Dintr-o donate se fac 3 unităţi de produs care poate fi administrat unui alt pacient bolnav de COVID-19. Un bolnav poate primi o unitate , altul două sau trei, în funcţie de gravitatea stării de sănătate", a spus Adriana Crăciun, director Centrul de Transfuzii Buzău.

Printre ultimii donatori de plasmă se numără şi cadre medicale din secţia ATI a Spitalului Judeţean.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus