Stiri de ultima ora

Bursa de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra, devenind cea mai importantă din Europa

Bursa de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra, devenind cea mai importantă din Europa
Economic
Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe exchange, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la bursa de la Amsterdam a fost de 9,2 miliarde de euro în luna ianuarie, faţă de 8,6 miliarde de euro la bursa de la Londra.

Comparativ, în 2019, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Londra a fost de 17,5 miliarde de euro, pe locul al doilea fiind bursa de la Frankfurt cu 5,9 miliarde de euro pe zi iar bursa de la Amsterdam a fost abia pe locul şase, cu tranzacţii de 2,6 miliarde de euro zilnic.

Ascensiunea bursei de la Amsterdam a fost prefigurată de faptul că platforma bursieră pan-europeană Cboe dar şi platforma de tranzacţionare Turquoise din cadrul London Stock Exchange au început să facă pregătiri pentru a-şi deschide hub-uri în centrul financiar olandez după ce Marea Britanie a votat, în 2016, în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Datele mai arată că, începând din 4 ianuarie 2021, tranzacţii zilnice în valoare de peste şase miliarde de euro au plecat de la Londra spre platforme bursiere cu sediul în UE iar în paralel a avut loc o creştere a tranzacţiilor pe bursele naţionale.

Oficialii de la Bruxelles au fost foarte clari că doresc un transfer, de la Londra, al activităţilor financiare denominate în euro, în ideea ca UE să aibă propria sa piaţă de capital asupra căreia Bruxelles-ul să aibă o supervizare directă. De asemenea, tranzacţionarea unor instrumente derivate s-a mutat şi ea de la Londra la Amsterdam iar recent operatorul bursier Intercontinental Exchange Inc. a anunţat că piaţa pentru certificatele europene de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), cu o valoare de un miliard de euro pe zi, va fi mutată şi ea de la Londra la Amsterdam.

Anterior, operatorul bursier pan-european Euronext, care deţine bursa de valori de la Amsterdam, a anunţat şi el că a înregistrat o creştere a volumelor tranzacţiilor şi a activităţii pe bursele sale de valori după Brexit.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus