Stiri de ultima ora

Bursa de cereale – tendințe. Niveluri record de preț pentru grâu și porumb

Bursa de cereale – tendințe. Niveluri record de preț pentru grâu și porumb
Economic
Grâul, cel mai crescut preț din ultimii 6 ani! Cotaţia grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani la Bursa de la Chicago, după ce principalul exportator, Rusia, a anunţat că intenţionează să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie şi până la 30 iunie.

Contractul futures la grâu a atins, la bursa de la Chicago, cel mai ridicat nivel din 2014, iar la Paris cotaţia acestuia este în grafic pentru a înregistra cel mai semnificativ avans săptămânal din ultimii patru ani.

În România, conform Bursei Române de Mărfuri, în săptămâna 7-13 ianuarie 2021, grâul autohton a plecat din portul Constanța cu 1.026 de lei pe tonă, în timp ce prețul porumbului FOB a fost 867 lei pe tonă.

Măsurile din Rusia au schimbat jocul traderilor

Măsurile din Rusia, combinate cu reducerea furnizării în alte regiuni şi majorarea cererii în China, au ajutat deja la o creştere semnificativă a preţurilor la grâne. Aceste evoluţii pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori, cum ar fi Egiptul, care achiziţionează anual cantităţi ridicate de grâu rusesc, deoarece preţul tinde să fie mai redus decât din alte surse.

Producțiile bune în Australia mai calmează spiritele

Anterior, analiştii au speculat că măsurile protecţioniste i-ar putea determina pe fermierii ruşi să amâne vânzările până când restricţiile sunt ridicate, la finalul sezonului, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe livrările globale de grâu.

Compania de consultanţă SovEcon şi-a redus luna trecută estimările pentru exporturile din acest sezon cu 11%.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că , de la 1 martie şi până la 30 iunie, ca urmare a recomandărilor unei comisii ministeriale.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus