Stiri de ultima ora

BOMBA TICĂIE LA ASF ASF a sesizat DIICOT pentru documente şi controale viciate de angajaţi

BOMBA TICĂIE LA ASF ASF a sesizat DIICOT pentru documente şi controale viciate de angajaţi
Economic
Preşedintele ASF Nicu Marcu pare să restructureze instituţia pe furiş: nu menţionează cazuri, persoane, companii. (Caricatură de MAKE)

La aproape un an după ce BURSA a sesizat lanţul de complicităţi şi proasta îndeplinire a activităţii de supraveghere şi control ce revine în sarcina Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), noua conducere a ASF a sesizat DIICOT pentru un număr de controale/documente viciate chiar de angajaţii Autorităţii. BURSA a scris încă din septembrie că în ASF ar fi ieşit la suprafaţă unele complicităţi ale func­ţionarilor care s-ar fi acoperit reciproc în cursul unor investigaţii interne.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Apostol, a confirmat ieri pentru BURSA că Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat DIICOT, însă acesta a precizat că nu cunoaşte îndeaproape obiectul sesizării: "Există nişte suspiciuni care au condus la, să spunem, o activitate de verificare, de analiză a acestora. Primele sesizări pe care le-a făcut preşedintele Autorităţii aveau referire la câteva aspecte din zona supravegherii, controlului, pieţei de capital. (...) Nu ştiu care este conţinutul acestei sesizări către DIICOT, înţeleg că a fost trimisă înainte să ajung eu aici, undeva spre sfârşitul verii, dar probabil că are legătură cu suspiciunile care au fost făcute publice şi cu intenţia că dacă există vreo ilegalitate, vreo neregulă comisă, atunci un organ competent al statului să vină să se pronunţe pe tema asta, dacă există sau nu există şi în ce măsură".

Întrebat dacă suspiciunile acoperă şi aspectele sesizate de ziarul BURSA în ultimul an cu privire la manipularea pieţei de capital operată de către administratorul SIF Banat Crişana, Apostol a spus că nu deţine această informaţie. "S-a făcut într-adevăr o astfel de sesizare către DIICOT. Care este conţinutul ei, care este obiectul ei, nu-l cunosc", a completat Apostol. Amintim că, în 2014, în urma unei sesizări a ASF către DIICOT, şeful SIF Banat-Crişana de la acea vreme, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în CA, au fost condamnaţi cu suspendare pentru mai multe fapte printre care şi manipularea pieţei de capital.

Suspiciunile din ASF vizează cel puţin o serie de controale şi documente viciate de angajaţi care, potrivit conducerii Autorităţii, au protejat unele firme supuse controlului. Potrivit lui Apostol, cele mai mari suspiciuni sunt pe piaţa asigurărilor. Totodată, există suspiciuni cu privire la existenţa în instituţie a unor conflicte de interese ale unor angajaţi.

În ultimele luni, mai exact de la preluarea mandatului de către actualul preşedinte Nicu Marcu, mai mulţi angajaţi fie au plecat din ASF, fie au făcut un pas în spate, fie au fost daţi afară pentru nereguli în activitate. Marcu, care a fost investit de Parlament cu mandat pentru "curăţarea" Autorităţii, a promis în mai multe rânduri că ASF se va reforma.

Potrivit lui Apostol, la începutul mandatului lui Marcu au fost identificate nereguli care ţineau de sectorul pieţei de capital. Ulterior, S-au identificat de asemenea neajunsuri în sectorul asigurărilor.

"Există, de altfel, inclusiv o plângere la DNA cu privire la astfel de nereguli. Ce aş vrea să menţionez este că hotărârea luată de preşedintele Nicu Marcu este să se facă pe cât se poate de repede lumină cu privire la procedurile de lucru, atât în reglementare, (cât şi) în supraveghere şi control în toate cele trei sectoare. Iar dacă aceste indicii sau suspiciuni, cu privire la practici incorecte, devin concluzii reale, faptice, ale analizelor interne solicitate în Consiliu de către preşedinte, atunci cu siguranţă preşedintele - a şi afirmat asta - va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate, de penalizare a celor găsiţi vinovaţi şi, repet, de semnalare a organelor competente dacă e vorba de încălcarea legii", a mai spus ieri Apostol, la Digi24.

Practic, conducerea actuală a ASF a sesizat, în domeniul asigurărilor, două tipuri de controale viciate: fie controalele au fost efectuate astfel încât să ducă la sancţiuni superficiale, fie să ducă la o sancţionare drastică, dar cu uşurinţa contestării pe motiv de vicii de procedură.

Economica.net a relatat, recent, citând surse avizate, despre suspiciunile noii conduceri a ASF faţă de controalele realizate anii trecuţi. Astfel, au audit al activităţii a arătat că există erori neaşteptate, "ciudate", atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate (asigurări, piaţa de capital şi pensii private), cât şi în notele emise de Direcţia Juridică, existând suspiciuni că respectivele erori ar fi fost strecurate intenţionat pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate şi vizate de respectivele documente să conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. Erorile ar fi fost mai frecvente în cazul sectorului pieţei de capital, însă greşeli "ciudate" în documente au apărut şi în zona asigurărilor. Există şi un tipar al acestor greşeli, potrivit publicaţiei, care mai notează că în unele documente date la semnat Executivului ASF au fost modificate chiar pasaje întregi faţă de documentele realizate de Direcţii.

"Astfel de suspiciuni au existat mereu în ASF. Sunt voci care vorbesc de ani de zile despre aceste greşeli mai mult sau mai puţin intenţionate. Până acum, nimeni nu a îndrăznit să deschidă discuţia. Ce se întâmplă este că firmelor supravegheate li se conferă un avantaj cert. Ele pot contesta în instanţă deciziile Consiliului, pe baza erorilor de procedură de genul celor despre care vorbim. Merg în contencios şi câştigă lejer şi au fost destule cazuri de acest tip, când toată lumea se întreba cum a putut pierde ASF", arată o sursă a publicaţiei.

În ASF urmează să se desfăşoare un audit al documentelor venite dinspre sectoare către Consiliu, în timp ce pentru verificarea naturii greşelilor deja identificate sunt deja începute cercetări interne.

De luni bune, actori din piaţa de asigurări şi cea de capital au semnalat lanţul de complicităţi din ASF şi proasta gestionare a activităţii de supraveghere şi control. În zona asigurărilor, anul 2020 a adus o explozie a numărului de petiţii în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA), majoritatea petiţiilor având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare. Problema aici a fost că unii angajaţi importanţi ai ASF care se ocupă cu supravegherea şi controlul pieţei de asigurări sunt chiar foşti angajaţi ai unor companii de asigurare: este cazul lui Florin Golovatic, care înainte să ajungă director la ASF a fost director general al firmei UNIQA Asigurări, societate amendată cu milioane de euro de Consiliul Concurenţei; un alt caz este Mihaela Cojocaru (recent eliberată din funcţie), director la direcţia de reglementare şi autorizare, care înainte de ianuarie 2019, când a ajuns la ASF, a ocupat mai multe poziţii de conducere în companii precum ASTRA Asigurări, CertAsig, Accenture, ASIROM, MediHelp, ARDAF.

"Legea e valabilă pentru toată lumea. Acolo unde vom găsi încălcări ale legii cu siguranţă instituţiile statului vor fi anunţate, vor fi informate", spunea în luna decembrie Nicu Marcu.

Marcu a fost de altfel numit la conducerea ASF cu un relativ consens la nivelul Parlamentului pentru reformarea ASF-ului, el venind de la Curtea de Conturi. Autoritatea s-a confruntat cu numeroase scandaluri venite atât din sfera pieţei asigurărilor cât şi din piaţa de capital unde ASF a tolerat o concertare masivă în cazul emitentului SIF Oltenia (SIF5). În decembrie, Ciprian Copariu, directorul direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz de Piaţă din cadrul ASF, a părăsit "la cerere" postul său de director după circa două decenii în supravegherea pieţei de capital şi după un scandal privind supravegherea SIF Oltenia.

O estimare a prejudiciilor aduse consumatorilor ca urmare a presupuselor nereguli din ASF cu privire la supravegherea pieţei de asigurări ar urma să fie prezentată astăzi preşedintelui Marcu şi întreg Consiliului ASF.

"Aşteptăm o astfel de estimare, aşteptăm concluziile unui astfel de raport care ar trebui, pentru piaţa asigurărilor, să fie prezentat în Consiliu nu mai departe de mâine (astăzi - n.r.)", a spus ieri Apostol.

Apostol a mai declarat, în legătură cu existenţa acestor "indicii şi suspiciuni cu privire la practici incorecte", că dacă "concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către presedintele Autorităţii vor conduce către demonstrarea unor vinovăţii, atunci preşedintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate şi de penalizare a celor găsiţi vinovaţi".

Într-o declaraţie de presă, Apostol a mai afirmat: "Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu proces de evaluare a întregii activităţi a Autorităţii dar şi a subiectelor care au adus atingere credibilităţii ASF de-a lungul timpului. Pot confirma şi faptul că ceea ce a semnalat ziaristul de la Economica.net este adevărat. De altfel presa a mai semnalat cu mai multe luni în urmă fel de fel de nereguli sau situaţii care presupun cel puţin conflicte de interese ale unor angajaţi ai Autorităţii. Astfel de sesizări nu au surprins actuala conducere a ASF. Lumea trebuie să ştie că, în privinţa multor dintre aceste subiecte, chiar preşedintele Autorităţii Nicu Marcu a dispus încă de la începutul mandatului său o analiză riguroasă internă, şi tot preşedintele Nicu Marcu a semnalat şi solicitat organelor competente ale Parchetului analizarea activităţilor ASF astfel încât dacă şi unde se constată încălcarea legii, cei vinovaţi să suporte consecinţele legale fireşti. Menţionez că Autoritatea traversează acum un proces amplu de restructurare şi de îmbunătăţire a activităţii ei. Hotărârea luată de preşedinte este să se facă repede lumină cu privire la procedurile de lucru în reglementare, supraveghere şi control în toate cele trei sectoare. Există indicii şi suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către presedintele Autorităţii vor conduce către demonstrarea unor vinovăţii, atunci preşedintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate şi de penalizare a celor găsiţi vinovaţi".

• NICU MARCU, PREŞEDINTELE ASF: "ASF se află într-un proces amplu de reorganizare"
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus