Stiri de ultima ora

Banca Mondială avertizează G20 că eşecul de a oferi o reducere permanentă a datoriilor unor ţări ar putea duce la creşterea sărăciei

Banca Mondială avertizează G20 că eşecul de a oferi o reducere permanentă a datoriilor unor ţări ar putea duce la creşterea sărăciei
Economic
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, i-a avertizat ieri pe liderii G20 că eşecul de a oferi o reducere permanentă a datoriilor unor ţări acum ar putea duce la creşterea sărăciei şi la repetarea deficienţelor observate în anii 1980, conform Reuters.

Malpass a declarat că este mulţumit de progresele înregistrate de Grupul celor 20 de economii majore în ceea ce priveşte creşterea transparenţei datoriilor şi oferirea de scutire a datoriilor celor mai sărace ţări, dar este nevoie de mai multe.

"Trebuie să ne ferim să nu facem prea puţin acum şi apoi să suferim neplăceri dezordonate şi restructurări repetate ale datoriilor ca în anii 1980", a spus el.

Aşa-numitul "deceniu pierdut" din anii 1980 a văzut multe ţări foarte îndatorate din America Latină şi din alte părţi incapabile să-şi plătească datoriile, întârziind creşterea şi eforturile de reducere a sărăciei.

Malpass, care a început să facă presiuni pentru reducerea datoriilor la începutul crizei COVID-19, a avertizat că provocările datoriei devin din ce în ce mai frecvente, inclusiv în Ciad, Angola, Etiopia şi Zambia, iar eşecul de a oferi "o reducere permanentă a datoriilor" a lăsat o perspectivă sumbră pentru reducerea sărăciei.

Liderii G20 sunt pregătiţi să susţină în mod oficial extinderea îngheţării temporare a plăţilor oficiale bilaterale ale datoriilor de către cele mai sărace ţări şi adoptarea unui cadru comun pentru restructurarea datoriilor în viitor.

Unele ţări, inclusiv China, au rămas reticente în a accepta nevoia de anulare a datoriilor, deşi economiştii de top susţin că va fi probabil în unele cazuri. De asemenea, creditorii din sectorul privat nu au reuşit să se alăture, în ciuda apelurilor repetate din partea liderilor G20, a grupurilor societăţii civile şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Malpass a declarat că Banca lucrează îndeaproape cu G20 în ţările afectate de fragilitate, conflict şi violenţă, inclusiv în Sahel, Somalia, Liban, Gaza şi Cisiordania.

În Sudan, el a spus că speră că eliminarea arieratelor se poate mişca rapid, mai ales având în vedere fluxul de refugiaţi din Etiopia vecină, care ar permite ca fondurile substanţiale ale Băncii Mondiale să înceapă să curgă aproape imediat.

Statele Unite s-au mutat luna trecută pentru a elimina Sudanul de pe lista de sponsori de stat ai terorismului, eliminând unul dintre obstacolele cu care se confruntă ţara africană puternic îndatorată, care are o datorie externă de aproximativ 60 de miliarde de dolari.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus