Stiri de ultima ora

Aurul, autoturismele electrice, energia şi sectorul financiar, cele mai căutate investiţii ale românilor în 2020

Aurul, autoturismele electrice, energia şi sectorul financiar, cele mai căutate investiţii ale românilor în 2020
Economic
Aurul, autoturismele electrice, energia şi sectorul financiar au dominat preferinţele românilor de investiţii în pieţe internaţionale, iar aceste alegeri sugerează în general o dorinţă de asumare a unor riscuri mai mari, în sectoare volatile sau cu mişcări puternic în trend, în speranţa unor rezultate consistente.

XTB este o casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia şi lider de piaţă în România pe burse internaţionale. Datorită prezenţei sale pe 12 pieţe din Europa şi America de Sud, XTB este, de asemenea, o companie de investiţii în continuă dezvoltare, acţiunile fiind printre instrumentele preferate ale clienţilor brokerului în 2020.

„Preferinţele românilor arată nuanţe interesante. Pe de o parte, asistăm la o aliniere la tendinţele globale privitoare la interesul pentru autovehicule electrice, cu locuri de frunte pentru Tesla (fanion în industrie, atingând o capitalizare de peste 800 de mld. de dolari, listată şi pe bursa americană, dar şi în Europa) şi Nio, probabil cel mai vizibil competitor din China pentru Tesla. Pe de altă parte, dorinţa de siguranţă, ilustrată de locul unu deţinut de un ETF pe aur, nu reprezintă decât o imagine parţială a investitorilor români. Pentru mulţi dintre aceştia, apetitul speculativ a fost foarte ridicat: pe poziţiile 4, 5, 8 şi 9 se află companii din sectorul energie/petrol şi gaze, cu un parcurs deosebit de volatil, într-un an cu totul ieşit din comun. Callon, asupra căreia planau semne multiple de întrebare după prăbuşirea preţurilor petrolului WTI, a ajuns pe 15 ianuarie la un preţ de 3 ori mai mare faţă de minimele anului anterior, iar Transocean la un nivel de aproape 4 ori mai mare. Alte companii, precum Oasis sau Noble au trecut prin restructurare sau au fost foarte aproape de insolvenţă. În general, putem vorbi de un apetit foarte ridicat pentru risc, şi pentru titluri considerate a fi ”chilipiruri”, dacă ne gândim la DB, banca asupra căreia pierderile şi scandalurile imprimaseră o tendinţă descendentă multianuală şi care ajunsese la aproape 95% scădere din vârful din 2007 până în minimul anului trecut (de atunci a recuperat aproape 100%). Pe scurt, am putea spune că aurul, autoturismele electrice, energia şi sectorul financiar au dominat în preferinţe, şi că alegerile sugerează în general o dorinţă de asumare a unor riscuri mari, în sectoare volatile sau cu mişcări puternic în trend, în speranţa unor rezultate consistente. Scorul titluri cu risc ridicat vs. titluri relativ mai puţin riscante pare a fi 9 la 1”, a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

La rândul său, Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj spune:

La sfârşitul anului ce tocmai s-a încheiat, investitorii XTB din România aveau acces la  peste 4.000 de instrumente financiare, dintre care 2.000 erau acţiuni, iar restul CFD-uri. În prezent, brokerul oferă acces la 17 burse internaţionale, inclusiv Bursa de la New York (NYSE, peste 1.300 de companii) şi Bursa din Varşovia (GPW, 282 de companii).

Iată lista completă a celor mai tranzacţionate acţiuni, în România, în 2020:
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus