Stiri de ultima ora

ANSVSA S-A PUS PE TREABĂ: NUMĂRĂ FOCARELE DE PORCINĂ DIN ȚARĂ!

ANSVSA S-A PUS PE TREABĂ: NUMĂRĂ FOCARELE DE PORCINĂ DIN ȚARĂ!
Economic
La numai o zi distanță după ce , instituția s-a apucat să dea comunicate. Prima dată a anunțat ceea ce deja comunicaseră două organizații de fermieri: că România nu intră complet în Zona Roșie cu Pestă Porcină Africană (PPA) , apoi, ca trezită din somn, ANSVSA s-a apucat din nou să numere focarele de PPA la nivel național.

Pe site-ul ANSVSA a fost postat astăzi un comunicat cu actualizarea situației privind PPA la nivelul României. ”La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 291 de localități din 25 de județe, cu un număr de 956 de focare (dintre care 16 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 7 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 524.590 de porci afectați de boală și există 2.208 de cazuri la mistreți”, se arată în centralizarea oficială a ANSVSA.

În total au fost stinse 1.763 de focare după cum urmează:

– 33 de focare în județul Satu Mare; – 41 focare în județul Dâmbovița (dintre care unul într-o exploatație de tip A și unul într-o exploatație comercială); – 21 de focare în județul Buzău (dintre care unul într-o exploatație de tip A); – 3 focare în județul Maramureș; – 166 de focare în județul Brăila (dintre care 12 în exploatații comerciale); – 152 de focare în județul Dolj; – 5 focare în județul Vrancea; – 80 de focare în județul Bihor; – 150 de focare în județul Ialomița; – 10 focare în județul Ilfov; – 27 de focare în județul Giurgiu; – 11 focare în județul Argeș (dintre care unul într-o exploatație de tip A); – 36 de focare în județul Olt; – 43 de focare în județul Galați; – 144 de focare în județul Teleorman; – 95 de focare în județul Constanța; – 120 de focare în județul Călărași (dintre care 3 focare în exploatații comerciale); – 3 focare în județul Timiș; – 5 focare în județul Sălaj; – 586 de focare în Tulcea (dintre care 5 focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A); – un focar în Arad; – 2 focare în județul Covasna; – 4 focare în județul Bacău; – 18 focare în județul Botoșani; – 2 focare în județul Vâlcea; – 4 focare în județul Prahova; – un focar în județul Hunedoara.

Detaliat, situaţia focarelor active de PPA se prezintă astfel:

Până la această data (30.10.2019) au fost despăgubiți 11.848 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 316.159.280 de lei.

Detaliat, situaţia plăților despăgubirilor se prezintă astfel:

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus