Stiri de ultima ora

Ankara anunţă că trimite înapoi în ţările lor membri străini SI

Ankara anunţă că trimite înapoi în ţările lor membri străini SI
Economic
Ankara urmează să-i trimită înapoi în ţările lor - începând de luni - pe membrii străini ai Statului Islamic (SI) deţinuţi în închisori turce, a anunţat vineri ministrul turc de Interne Suleyman Soylu, relatează AFP.

Ministrul turc nu a precizat care sunt ţările vizate de această măsură.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declara joi că peste 1.150 de membri SI sunt încarceraţi în prezent în închisorile turce.

Ankara îndeamnă cu regularitate ţările europene să-şi ia înapoi cetăţenii care au intrat în SI în Siria, însă acestea sunt puţin dispuse să o facă, din motive de securitate şi din cauza nepopularităţii unei asemenea măsuri.

Suleyman Soylu ameninţa luni că Turcia îi va trimite pe combataţii străini din SI în ţările lor de orogine, chiar dacă acestea le-ar retrage cetăţenia.

Însă este neclar cum ar putea Turcia să procedeze pentru a trimite o persoană într-o ţară în care această persoană nu mai este, teoretic, cetţean.

Suspectată mult timp că i-a lăsat pe jihadişti să-i traverseze frontiera pentru a intra în Siria, după izbucnirea războiului care devastează această ţară din 2011, Turcia, însângerată de mai multe atentate comise de SI, a intrat în 2015 în coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.

Însă Ankara a fost acuzată, în ultimele săptămâni, de slăbirea luptei împotriva elementelor dispersate ale SI, prin lansarea la 9 octombrie a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile protecţiei Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.

scrie opinia ta aici

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus