Stiri de ultima ora

Amenzile rutiere ar putea fi cu 30% mai mici incepand de anul acesta

Amenzile rutiere ar putea fi cu 30% mai mici incepand de anul acesta
Economic
Camera Deputatilor a dat aviz favorabil unei initiative legislative pentru modificarea Codului Rutier (OUG 195/2002), care prevede calcularea amenzilor rutiere in functie de Indicatorul Social de Referinta (ISR). In acest fel, amenzile primite de soferi vor fi cu 30% mai mici.

Pentru adoptarea definitiva, propunerea ar mai avea nevoie atat de un Raport comun favorabil de la Comisia pentru industrii, Comisia juridica si imunitati, Comisia pentru aparare si Comisia pentru transporturi, cat si, bineinteles, de adoptarea sa in plen, scrie Transport Times .

Daca proiectul va deveni lege, valoarea punctului amenda ar scadea la 100 de lei, de la 145 de lei, cat este in prezent.

In cazul in care, se schimba modul de calcul al amenzilor, valoarea punctului-amenda devine 20% din ISR (500 de lei in prezent). In acest moment, punctul-amenda este stabilit la valoarea de 10% din nivelul salariului minim brut.

Daca proiectul va fi adoptat, valoarea amenzilor va scadea semnificativ si va fi: - clasa I (2 sau 3 puncte) – 200 - 300 lei, - clasa a II-a (4 sau 5 puncte) – amenda intre 400 - 500 lei, - clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte) – amenda intre 600 - 700 lei; - clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte) – amenda intre 900 - 2.000 lei; - clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte) – amenda intre 2.100 - 10.000 lei.

Proiectul de lege pentru reducerea amenzilor rutiere are un singur articol, prin care se modifica aliniatul (2) al art. 98 din OUG 195/2002 astfel: „(2) Un punct amenda reprezinta valoric 20% din indicele social de referinta, stabilit prin Hotarare a Guvernului".

Potrivit initiatorilor, mentinerea raportarii amenzilor rutiere la salariul minim brut va duce, in timp, la valori excesiv de ridicate ale acestora si ar crea probleme majore unor categorii sociale, cum sunt somerii, studentii sau pensionarii.

Soferii pot plati, de la 1 ianuarie 2019, amenzile de circulatie la orice unitate a Trezoreriei Statului intr-un cont unic, chiar daca sunt din alt oras, si nu mai sunt nevoiti sa faca dovada platii catre Politie. Politia va verifica online daca amenzile au fost sau nu achitate, intrucat procesul verbal va avea o serie unica de evidenta.

Chitanta de plata a amenzii rutiere va avea trecute urmatorele informatii: - seria procesului verbal - codul numeric personal al contravenientului - contul unic al Trezoreriei - suma de plata - data platii
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus