Stiri de ultima ora

Administraţia Biden pune presiune pe Merkel să oprească North Stream 2

Administraţia Biden pune presiune pe Merkel să oprească North Stream 2
Economic
Noua administraţie americană este la fel de vehementă împotriva construcţiei conductei Nord Stream 2, susţinută de Rusia, ceea ce reprezintă un obstacol în relaţia Washington-Berlin. Într-o declaraţie recentă, cancelarul Angela Merkel a declarat că "sancţiunle impuse recent de SUA nu sunt ok", potrivit Politico, citat de Digi24.

Poziţia acestuia reprezintă o continuare a politicii din mandatul lui Donald Trump cu privire la proiectul North Stream 2. În ultima zi de mandat, administraţia Trump a impus sancţiuni asupra navei ruseşti care termina ultimele secţiuni ale conductei, din care mai sunt de construit aproximativ 100 de kilometri.

Sancţiunile nu au fost primite deloc bine de cancelarul german Angela Merkel. "Consider că aceste sancţiuni extrateritoriale sunt o măsură care nu este OK din punctul meu de vedere", a declarat aceasta.

De asemenea, cancelarul german consideră că "vor exista opinii diferite cu administraţia Biden". "Să nu credeţi că de mâine înainte va exista doar un acord; vor exista şi păreri diferite.", spune Merkel.

Întrebată la o conferinţă de presă la Berlin dacă arestarea şi încarcerarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, precum şi revizuirea preconizată a relaţiilor UE-SUA sub noul preşedinte, au avut un impact asupra opiniei sale despre Nord Stream 2, Merkel a spus: "Atitudinea mea de bază nu s-a schimbat încă până la punctul în care spun că proiectul nu ar trebui să existe".

Merkel a semnalat disponibilitatea de a discuta problema cu Washingtonul, dar consideră că "nu ar trebui să nu existe deloc relaţii comerciale între Statele Unite şi Rusia în sectorul petrolului, de exemplu. Trebuie să punem toate aceste probleme pe masă şi să discutăm dacă vrem mai puţin comerţ cu Rusia în sectorul gazului, ce nivel de dependenţă este tolerabil".

Parlamentul European cere stoparea lucrărilor la Nord Stream 2 ca răspuns la arestarea lui Navalnîi

Guvernul german a susţinut de multă vreme că conducta de 1.200 de kilometri care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică este un proiect comercial, în timp ce scepticii din SUA şi o mare parte din Europa Centrală o consideră o armă geopolitică a Kremlinului.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care cere UE să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2, ca răspuns la arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Eurodeputaţii cer UE "să oprească imediat" finalizarea conductei Nord Stream 2, subliniind,totodată, că UE nu ar trebui să-i mai întâmpine cu braţele deschise pe ruşii îmbogăţiţi din surse neclare.

Având în vedere noua administraţie de la Washington, Parlamentul subliniază că UE ar trebui să profite de această dinamică pentru a consolida unitatea transatlantică pentru protejarea democraţiei şi a valorilor fundamentale împotriva regimurilor autoritare.

Lucrările la North Stream 2 au fost reluate luna trecută

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus