Stiri de ultima ora

Ziua Culturii Naţionale: ediţie specială dedicată scenografiei la Teatrelli

Ziua Culturii Naţionale: ediţie specială dedicată scenografiei la Teatrelli
Cultura
Dragoş Buhagiar, cel mai premiat scenograf al spaţiului românesc, aflat la a doua colaborare cu Tokyo Metropolitan Theatre, Adrian Damian, autorul unor veritabile instalaţii aduse la viaţă de energiile actorilor, şi Cristina Milea, laureata Premiului UNITER pentru scenografie în 2020, adepta unei noi ecologii teatrale, sunt invitaţii criticului de teatru Octavian Saiu într-o nouă ediţie online a seriei de întâlniri de la Teatrelli „Anotimpurile dialogului despre teatru”, care se va desfăşura sub genericul „Arta care nu hibernează niciodată: Scenografia de teatru, la timpul prezent”, relatează News.ro.

Munca nevăzută a scenografilor, provocările, greutăţile lor, dar şi nevoia de face astăzi teatrul mai vizibil decât oricând, acestea sunt coordonatele unei noi ediţii de iarnă a „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”.

Invitaţii din cadrul acestei întâlniri speciale online de Ziua Culturii Naţionale sunt trei reputaţi artişti de teatru, trei creatori de lumi vizuale remarcabile, recunoscuţi şi premiaţi deopotrivă în plan naţional şi internaţional: Dragoş Buhagiar, Adrian Damian şi Cristina Milea.

„Dacă teatrul este, aşa cum spunea Peter Brook în cartea lui cea mai cunoscută, arta de a face vizibil invizibilul, atunci o anume dimensiune a lui rămâne esenţială. Fiindcă devine puntea între materie şi spirit, înnobilează obiectele cele mai simple şi le înalţă la rangul de imagini. Imagini memorabile, purtate în suflet de spectatori care le descoperăîntr-o seară magică, din penumbra unei săli. Scenografia este tocmai acea vocaţie a imaginilor care nu se pierd, chiar şi atunci când par invizibile", spune criticul de teatru Octavian Saiu.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus