Stiri de ultima ora

Volumul 10 teme de istorie a jurnalismului , de conf. dr. Marian Petcu, lansat la Gaudeamus

Volumul  10 teme de istorie a jurnalismului , de conf. dr. Marian Petcu, lansat la Gaudeamus
Cultura
Volumul "10 teme de istorie a jurnalismului", de conferenţiar dr. Marian Petcu, a fost lansat, sâmbătă, de Editura Ars Docendi în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus.

Cartea cuprinde cercetări istorice şi analize pe care autorul le structurează în capitole precum "Jurnalismul şi literatura - istoria unei confuzii", "Relaţiile externe ale asociaţiilor de presă din România", "Emil Samoilă şi primul manual român de jurnalism (1932)" sau "Originile radioului în România".

Autorul subliniază că volumul reprezintă un "gest de a recupera memoria presei", lucrarea constituindu-se într-o pledoarie pentru consacrarea istoriei jurnalismului ca ramură de ştiinţă.

Din cele zece studii, cititorul află numeroase informaţii inedite despre evoluţia profesiei de jurnalist în ţara noastră, despre o importantă instanţă profesională (juriul de onoare) şi activitatea sa, informaţiile provenind din arhive publice şi private.

Moderatorul evenimentului, Ioan Crăciun, a apreciat că lucrarea este o carte fundamentală, în timp ce conferenţiar dr. Viorica Aura Păuş, decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, a afirmat că volumul punctează activitatea publicistică a profesorului Petcu, autorul îmbogăţind, "într-un demers bogat publicistic", literatura de specialitate în ceea ce priveşte istoria jurnalismului românesc.

Potrivit Vioricăi Aura Păuş, autorul îşi propune să plaseze istoria jurnalismului ca ramură de sine stătătoare între ştiinţele jurnalismului, stabilind precis rolul acesteia, într-o lucrare de pionierat asupra şcolilor de jurnalism din interbelic, prin comunism şi până în prezent, ca şi asupra sindicatelor jurnaliştilor ori asupra apariţiei radioului, televiziunii, primului tratat de istorie a presei.

"Lucrarea este extrem de interesantă şi scrisă într-un stil jurnalistic incitant", a afirmat Viorica Aura Păuş.

Sorin Preda, redactor la săptămânalul "Formula AS" şi profesor de jurnalism, a remarcat faptul că "temele expuse în lucrare sunt teme de predat la facultăţile de profil", pe care le-a propus autorului spre dezvoltare în alte studii. "Marian Petcu este un Ion Heliade Rădulescu al perioadei actuale, care ne îndeamnă permanent să scriem", a spus Sorin Preda.

Conferenţiar dr. Marian Petcu a mărturisit că a scris lucrarea "pentru a şterge o ruşine", pentru că este "destul de jenant să nu ai o istorie a domeniului", încercând să clarifice tema relaţiei dintre jurnalism şi literatură, aceea a originii radioului, a solidarizării jurnaliştilor, ori a congreselor breslei din România reîntregită ş.a.

Licenţiat în jurnalism, doctor în sociologie, conferenţiar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, Marian Petcu a fondat şi condus revistele ştiinţifice "Jurnalism & Comunicare", "Revista Română de Istorie a Presei", "Studii şi Cercetări de Istorie a Presei".

Printre lucrările sale se numără "10 teme de istorie a jurnalismului" (2012); "Jurnalist în România - istoria unei profesii" (2005), "Cenzura în spaţiul cultural românesc" (coord., 2005), "O istorie ilustrată a publicităţii româneşti" (2002), "Sociologia mass-media" (2002), "Tipologia presei româneşti" (2000). AGERPRES
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus