Stiri de ultima ora

Video Zona de nord a Brașovului poate deveni geoparc UNESCO

Video Zona de nord a Brașovului poate deveni geoparc UNESCO
Cultura
Dincolo de stațiunile de schi și pitorescul sat Viscri, ținutul Brașovului ascunde multe alte tezaure turistice. Așa că autoritățile locale vor să obțină pentru zona de nord a județului statutul de geoparc international UNESCO. Asta ar însemna, în anii ce vin, nu doar protejarea zonei, ci și un important număr de turiști.

Zona de nord a Brașovului poate deveni geoparc UNESCO

În zona de Nord a județului Brașov au avut loc ultimele erupții bazaltice de pe teritoriul României, care au lăsat în urmă peisaje de o frumusețe ireală. Totodată, regiunea adăpostește cea mai mare pădure de stejari seculari, Canionul Roșu și Lacul de Smarald de la Racoș. Până acum, nordul Brașovului era cunoscut mai mult datorită satului Viscri și cetății Rupea.

Printre perlele turistice neștiute ale regiunii se numără Lacul de Smarald sau Castelul Sükösd-Bethlen. Puțini turiști au auzit și de "bătrânul Carpaților", cum e cunoscut gorunul de peste 900 de ani de la Mercheașa. Asociația Carpaterra, care gestionează acest areal natural, cu primăriile Rupea, Racoș și Homorod, fac demersuri pentru obținerea statului de geoparc internațional UNESCO.

Comisia Națională a României pentru UNESCO susține deocamdată candidaturile la statutul de Geoparc Internațional sub emblema UNESCO pentru două noi situri: Oltenia de sub Munte și Ținutul Buzăului. Geoparcul Țara Hațegului este singurul recunoscut din România. A trecut de toate reevaluările UNESCO din 2005, de când a primit acest statut.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus