Stiri de ultima ora

Video Tablouri împușcate, restaurate și expuse

Video Tablouri împușcate, restaurate și expuse
Cultura
Tablouri împuşcate la Revoluţie, restaurate între timp, sunt expuse la Muzeul Naţional de Artă, într-o prezentare care arată pas cu pas etapele revenirii lor la viaţă. Sunt picturi ale marilor noştri maeştri - Andreescu, Luchian, Grigorescu. Decembrie 89 a fost un moment negru pentru muzeu. Laboratorul de restaurare pentru pictura de şevalet a fost incendiat, zeci de lucrări s-au pierdut definitiv atunci.

Tablouri împușcate, restaurate și expuse

20 de picturi care au fost deteriorate de gloanțe la Revoluție sunt prezentate acum de Muzeul Național de Artă, într-o expoziție care dezvăluie munca minuțioasă a restauratorilor.

S-a tras în decembrie 89 dinspre fostul Comitet Central, iar gloanțele au ajuns și în sălile muzeului, unde erau expuși cu precădere Luchian și Andreescu.

"Safta florăreasa" a lui Luchian a fost restaurată după ce s-au înlăturat urmele gloanțelor de pe piept.

Tablourile lui Andreescu, refăcute, un autoportret și un peisaj, au și ele poveștile lor.

Expoziția vorbește și despre destinul laboratorului de restaurare pentru pictura de șevalet al Muzeului Național de Artă, distrus la Revoluție, într-un incendiu. Tocmai se pregătea atunci o mare expoziție Aman.

Au suferit de pe urma gloanțelor și picturi de Grigorescu și Sava Henția. Curatorii ne arată urmele distrugerilor, încă vizibile, în mod subtil, pentru ei.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus