Stiri de ultima ora

Video Reabilitare cu bani guvernamentali

Video Reabilitare cu bani guvernamentali
Cultura
Roman: Casa în care s-a născut dirijorul Sergiu Celibidache, reabilitată cu fonduri guvernamentale

A găzduit, în timp, Casa copilului și Școala de muzică și Arte plastice din Roman, apoi a fost abandonată, iar acum, în sfârșit, pare să aibă șansă de a intra în circuitul caselor memoriale din România. Este casa în care s-a născut dirijorul Sergiu Celibidache. Aceasta va fi reabilitată cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii. Clădirea este monument istoric, iar în 2012 primăria Roman a cumpărat-o de la moştenitori. Autorităţile locale susţin că fără bani guvernamentali imobilul ar fi ajuns o ruină.

Reabilitare cu bani guvernamentali

Casa vornicului Done, din centrul municipiului Roman, este cunoscută de localnici mai ales sub denumirea de ”Casa Celibidache” pentru că aici s-a născut marele compozitor și dirijor.

Legenda spune că vornicul Done a vândut imobilul boierului Stan. Acesta ar fi donat-o tatălui lui Sergiu Celibidache. Odată cu naționalizarea imobilul, a devenit ”Casa Copilului”, apoi autoritățile locale amenajat aici Școala de Muzică și Arte Plastice.

În 2000, din motive de siguranţă şcoala a fost mutată. În 2012, Casa Celibidache a fost achiziționată de administrația locală romașcană de la moștenitorii compozitorului cu 100.000 de euro.

Între timp imobilul s-a degradat iar autorităţile au găsit o soluţie.

Locuitorii municipiului Roman cred că acest monument trebuia refăcut mai demult. În opinia lor, casa reprezintă un simbol pentru oraş.

Valoarea investiției se ridică la peste 4 milioane de lei. Autorităţile susţin că lucrările de reabilitare vor începe în acest an.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus