Stiri de ultima ora

VIDEO - Horea, Cloşca şi Crişan au fost comemoraţi la Cluj și Alba, la 236 de ani de la martiriul din 1785

VIDEO - Horea, Cloşca şi Crişan au fost comemoraţi la Cluj și Alba, la 236 de ani de la martiriul din 1785
Cultura
„Fără Horea, Cloșca și Crișan nu am fi avut Avram Iancu, Revoluția de la 1848, Mișcarea Memorandiștilor sau Marea Unire de la 1918! Glorie eternă eroilor neamului românesc!”, a spus Emil Boc.

Obeliscul ridicat în memoria conducătorilor Răscoalei din Transilvania din 1784 a fost edificat în doar câteva luni, în 1937, prin colectă publică, din iniţativa ASTREI. Au donat atât oameni simpli, cât şi primării, parohii şi diverse instituţii, inclusiv parlamentarii de la acea vreme care şi-au pus la dispoziţie diurna pe o zi.

Ceremonialul s-a repetat la un monument ridicat în 1926 pe Dealul Furcilor, în locul în care s-a presupus până recent că au fost traşi pe roată cei doi. Istoricii susţin că, de fapt, monumentul respectiv nu ar fi amplasat exact în locul unde a avut loc supliciul, ci la câteva sute de metri distanţă.

Aici a fost oficiată şi o slujbă de pomenire a celor trei martiri ai răscoalei din Transilvania, precum şi a lui Avram Iancu.

Horea, pe numele său Ursu Nicola, şi Cloşca - Ioan Oargă au fost prinşi la 27 decembrie 1784, după ce au fost trădaţi. Moţii care au contribuit la prinderea celor doi au fost recompensaţi cu 600 de ducaţi şi au fost declaraţi ţărani liberi, favoare acordată şi urmaşilor lor, urmând să fie eliberaţi, din ordinul împăratului, de toate obligaţiilor lor domeniale.

Duşi, sub escortă, la Alba Iulia, Horea, de 54 de ani, şi Cloşca, de 37 de ani, au fost închişi separat, în celule din Porţi diferite.

Răscoala din Transilvania de la 1784 a fost una dintre cele mai importante mişcări sociale de la sfârşitul veacului al XVIII-lea din Europa.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus