Stiri de ultima ora

VIDEO Festivalul Enescu, în reportajele şi interviurile „Adevărul“

VIDEO Festivalul Enescu, în reportajele şi interviurile „Adevărul“
Cultura
Ediţia din acest an a festivalului a totalizat 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume. Adevărul, partener pentru a treia oară al Festivalului, v-a prezentat o serie de interviuri şi reportaje cu unii dintre cei mai importanţi artişti prezenţi în festival.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu s-a desfăşurat în perioada 31 august-22 septembrie. În sălile de concerte din Bucureşti, au urcat, timp de trei săptămâni, pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, de 50 de naţionalităţi. Au fost prezentate 84 de concerte şi recitaluri.  În total, au avut loc 30 de noi concerte care au inclus 69 de lucrări, aparţinând unui număr de 31 compozitori.

De asemenea, s-au realizat interviuri cu compozitori ai muzicii secolului XXI, precum  Fred Popovic i,  Iain Bell ,   Øyvind Torvund,   Adrian Pop ,  Sabina Ulubeanu , dar şi cu tinerii dirijori  Cristian Lupeş  şi  Constantin Adrian Grigore .

Alături de echipa de muzicologi coordonată de doamna  Cristina Sârbu , ne-au sprijinit, cu mult entuziasm, criticul de operă  Alexandru Pătraşcu,  şi profesorul  Mihai Vacariu  - în fruntea unei echipe de studenţi-voluntari de la SNSPA, care au scris, pe tot parcursul festivalului, pe blogul  Culisele Festivalului,  creat special, pe platforma online, pentru textele lor.

Muzicologi de prim rang, alături de tineri entuziaşti, au scris zilnic cronici ale concertelor pe blogurile „Adevărul“. 

Prin tot acest amplu proces de mediatizare, „Adevărul“ a făcut accesibilă publicului larg aşa-zisa muzică cultă, considerată până nu de mult un domeniu extrem de nişat, destinat doar specialiştilor.

În „Weekend Adevărul",  un dosar despre premiera "Oedipe" . După paginile de cronici muzicale din "Adeverul", ducem şi astăzi, pe noile media, tradiţia mai departe.

Mitsuko Uchida, revelaţia Festivalului 

Ediţia 2019 a Festivalului şi-a aşteptat publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, la sala „George Enescu“ de la Universitatea Naţională de Muzică, la Teatrul Excelsior, la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: „Mari orchestre ale lumii“, „Concertele de la miezul nopţii“, „Recitaluri şi concerte cameral“, „Muzica secolului XXI“, „Mozart Week in Residence“ şi „Forumul Internaţional al Compozitorilor“. 

Am ascultat concerte memorabile şi op ere cântate în premieră în România.

Am putut aplauda nouă orchestre de talie mondială, de la Berliner Philharmoniker până la cea din Sankt Petersburg. Inspiraţia şi delicateţea, concentrarea şi sunetele prefecte au preluat scena la Ateneu, unde pianista Mitsuko Uchida, în dublu rol de dirijor şi solist, alături de Orchestra de Cameră Mahler, au intrepretat Concertul nr. 19 pentru pian şi orchestră de  Mozart, „Metamorphosen” de Richard Strauss şi Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră  de Mozart. Una dintre cele mai apreciate muziciene ale momentului, o legendă a pianului la nivel mondial, prezentă în premieră la Bucureşti, a oferit melomanilor dozajul perfect, o citire plină de sensibilitate, personală, specială a celor trei compoziţii

Premiere, în festival

Premiere pe scenele româneşti au fost Peter Grimes, al lui Benjamin Britten şi Moise şi Aron, a lui Schoenberg sau piese abordate foarte rar, cum este Jeanne d’Arc, a lui Honneger au livrat explicit în librete mari teme actuale şi azi. Peter Grimes a fost o poveste intensă despre comunitate, preconcepţii, statutul dificil al celui diferit într-un libret de policier operatic. Considerată ca fiind una din capodoperele contemporane, lucrarea lui Benjamin Britten a fost însoţită de grafica multimedia creată de Carmen Lidia Vidu, care a adăugat claritate în ţesătura de idei şi a completat experienţa spectatorilor.

Cotillard, în rolul lui Jeanne d’Arc

Spectactolul Jeanne d’Arc, cu actriţa Marion Cotillard, câştigătoarea unui premiu Oscar, a numeroase premii de interpretare europene, în rol principal. Orchestra Filarmonica din Sankt Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Ţuţu, şi violonistul Vadim Repin au continuat apoi cu Poemul simfonic „Isis” – de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schiţele autorului), Concertul nr. 1 de Dimitri Şostakovici şi Simfonia a IX-a, „Din lumea nouă” – de Antonin Dvořák. O prestaţie impresionantă, plină de nuanţe, cu un contur sonor frumos adaptat fiecarei piese propuse, purtătoare a unor mituri, poveşti şi simboluri. Isis s-a revărsat plină de seducţie, vioara lui Vadim Repin a desenat cu claritate tumultul personal, pasajele întunecate şi suferinţa, Concertul de vioară fiind compus în perioada în care Sostakovich era persecutat de Stalin pentru originea lui, ca în final lumea nouă să îşi prezinte sunetul amplu al promisiunilor.

A urmat spectacolul Moise şi Aron, opera semnată de Arnold Schoenberg. O nouă premieră absolută în Festival, va rămâne un eveniment de referinţă, o montare în concert memorabilă, purtând semnătura Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”, dirijată de maestrul Lothar Zagrosek, Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner şi cu sprijinul Vocal Consort Berlin. Construcţia pregătită a integrat firesc distribuţia internaţională, cap de afiş fiind expresivii Robert Hayward (Moise) şi John Daszak (Aron). Arhitectura multimedia, asigurată de Nona Ciobanu şi Peter Kosir a dat cadrul perfect pentru a contura puterea poveştii, moderând subtil disputa de început de lume, între gând şi cuvânt.

Duminică, în ultima zi de festival, Don Giovanni, de Mozart, în interpretarea Orchestrei de Cameră din Basel, a combinat apoi opera giocossa cu interpretarea seriossa, într-o montare în concert, dinamică, rotundă, cursivă, susţinută de vocile artiştilor lirici Luca Pisaroni - Don Giovanni (bas-bariton), Sylvia Schwartz - Donna Anna (soprană), Olga Bezsmertna - Donna Elvira (soprană), Alex Esposito - Leporello (bariton) şi David Soar - Comandorul, Masetto (bas-bariton).

Finalul festivalului a fost semnat de Orchestra Regală Concertgebow, din Amsterdam care şi-a prezentat în întreaga spledoare puterea, subtilitatea, rafinamentul, nuanţarea, înţelegerea profundă a textului muzical şi extraordinara flexibilitate. Sub bagheta lui Tugan Sokhiev, olandezii au oferit o lecţie de actorie” muzicală, schimbând cu uşurinţă registrul pieselor abordate şi transformând miraculos sonorităţi şi registre. Programul a început cu Brahms- Variaţiuni pe o temă de Haydn, ceea ce a permis aşezarea unei prime trepte clasice peste care atmosfera Uverturii de concert în la major pe teme populare româneşti a lui George Enescu s-a aşezat cu fineţe şi firesc. Seara, concertul şi Festivalul s-au încheiat în acordurile lui Ceaikovski, Simfonia I, „Visuri de iarnă”.

Citiţi şi:

INTERVIU Violonista Patricia Kopatchinskaja: „Îmi iau un an sabatic şi voi merge acasă, la Orhei, să văd pământul meu“
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus