Stiri de ultima ora

Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului: Nu poți spune că ești credincios, dar te porți de parcă nu ai fi

Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului:  Nu poți spune că ești credincios, dar te porți de parcă nu ai fi
Cultura
Credinţa nu ţine doar de interiorul omului, ci are şi o latură exterioară specifică, a atras atenţia Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Duminica după Botezul Domnului.

„Nu poți spune că ești credincios în adâncul sufletului, dar te porți în societate de parcă nu ai fi”.

”Domnul Iisus Hristos, după Botezul de la Iordan, a plecat din Iudeea și S-a dus în Galileea, mai întâi în Nazaret, apoi în Capernaum. În acest oraș, Mântuitorul a început activitatea de propovăduire a Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu și tot aici a rostit cele mai multe dintre învățăturile Sale.

A primi Cuvântul şi a-l păstra în inimă, constituie una dintre caracteristicile esențiale proprie ucenicilor Mântuitorului Hristos şi a urmaşilor lor, fiind strâns legată de starea de pocăință. Pocăința, ca lucrare permanentă de schimbare a minții omului, de înlocuire a propriilor judecăți, în favoarea Cuvântului lui Dumnezeu cel viu, reprezintă posibilitatea mărturisirii lui Hristos nu ca ceva exterior omului, ci Duhul Sfânt Îl mărturisește pe Cuvântul din inima omului: „Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine” (Ioan XV, 26).

Sfântul Apostol Pavel accentuează în Epistola către Romani, spunând: „cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire” (Romani X, 10). Astfel, înțelegem că mântuirea noastră ține și de modul în care Îl mărturisim sau nu Îl mărturisim pe Hristos înaintea oamenilor. Credința nu ține doar de intimitatea omului, ci are un aspect exterior obligatoriu. Nu poți spune că ești credincios în adâncul sufletului, dar te porți în societate de parcă nu ai fi. Nu poți să spui că Îl ai pe Hristos în inima ta și să Îl ții doar pentru tine. Aceasta este o mare înșelare. Cel care Îl dobândește cu adevărat pe Hristos în el, se face transparent lumii pentru Hristos. Din orice gest cât de mic al omului duhovnicesc, din privirea lui, din vorbele lui, Îl vezi pe Hristos Care Se odihnește în acesta.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus