Stiri de ultima ora

Șuteu: Barometrul de consum cultural poate fi folosit în realizarea politicilor publice

Șuteu: Barometrul de consum cultural poate fi folosit în realizarea politicilor publice
Cultura
Ministrul Corina Șuteu consideră că Barometrul de Consum Cultural 2015, lansat luni, trebuie să devină un adevărat instrument de lucru, care poate fi îmbunătățit prin participarea directă a practicienilor sistemului cultural, și a făcut apel la folosirea lui în realizarea politicilor publice.

"Trebuie să înțelegem că un asemenea document nu trebuie să rămână un document mort, este un document care nu poate să fie îmbunătățit și folosit decât prin participarea directă a celor care sunt practicieni ai sistemului cultural și asta este o responsabilitate împărtășită pe care trebuie să reînvățăm s-o avem", a spus ministrul.

În opinia sa, relația dintre administrație și sistemul cultural este deficitară și pentru că sistemul cultural s-a obișnuit să accepte pur și simplu lucruri care i se livrează fără o participare directă.

"Dacă relația dintre administrație și sistemul cultural este la ora aceasta deficitară este și pentru că sistemul cultural, instituțiile publice, directorii de instituții publice, managerii s-au obișnuit să accepte pur și simplu lucruri care li se livrează, fără să participe informat, dinamic și să răspundă la ele în mod coerent și riguros. Deci vă invit să luați Barometrul de Consum Cultural ca pe unul din acele instrumente pe care studiindu-le să puteți reacționa la ele și să puteți participa la continuarea acestei munci pe care institutul o depune", a spus Corina Șuteu.

Directorul general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), Carmen Croitoru, unul dintre coordonatorii barometrului, a anunțat că, "în foarte scurtă vreme", INCFC va da publicității un studiu realizat la nivelul Capitalei, împreună cu ARCUB.

Ea a remarcat că, în urma realizării barometrului, s-a constatat că în rândul tinerilor se înregistrează o creștere semnificativă a consumului cultural.

"Lucrul cel mai spectaculos pe care l-am măsurat anul acesta este că am putut face o măsurătoare pe tineri de vârste foarte mici și am constatat o creștere spectaculoasă la nivelul consumului cultural. Asta înseamnă că toate programele educaționale au răsărit, s-a întâmplat ceva. Dacă într-o proporție atât de mare, 60%-70% dintre tineri, dovedesc că au obiceiuri de consum de tip urban formidabile, asta înseamnă că se întâmplă ceva și, mai mult decât atât, că există speranță. Rămâne de văzut, de partea cealaltă ce facem și ce le dăm", a spus Croitoru.

Privitul la televizor, vizionarea de filme la tv și ascultarea de muzică se situează printre preferințele românilor în anul care a trecut, potrivit "Barometrului de Consum Cultural 2015. Preferințe, practici și tendințe", lansat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus