Stiri de ultima ora

UPDATE VIDEO Ambasadorul Francois Saint-Paul: Gastronomia - un punct de întâlnire între România și Franța

UPDATE VIDEO Ambasadorul Francois Saint-Paul: Gastronomia - un punct de întâlnire între România și Franța
Cultura
Gastronomia este un punct de întâlnire între România și Franța, a declarat ambasadorul Francois Saint-Paul, joi, în cadrul unei conferințe care a marcat deschiderea Fete de la Gastronomie , eveniment care pune în valoare arta culinară franceză și care se desfășoară în Capitală până pe 28 septembrie.

"Țările noastre sunt legate de o istorie comună, de arte și se pregătesc împreună pentru un viitor comun în Europa. Gastronomia e un punct de întâlnire", a spus ambasadorul Franței la București.

În opinia acestuia, gastronomia "nu este un privilegiu, ci este arta de a trăi".

Francois Saint-Paul a arătat că în Franța arta culinară joacă un rol important în economie, cu o cifră de afaceri de 200 de miliarde de euro pe an și un milion de locuri de muncă oferite.

Olivier Cadic

La conferință au mai participat Olivier Cadic, senator pentru francezii din străinătate, Adriana Record, director executiv Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, și chef Simone Zanoni de la restaurantul Gordon Ramsay au Trianon de la Versailles, cotat cu două stele Michelin.

Simone Zanoni

Zanoni, invitat special al Fete de la Gastronomie la București, a povestit cum a învățat să gătească de la bunica sa, când era copil, și cum a atins performanțe în cariera sa sub îndrumarea celebrului Gordon Ramsay.

"În câțiva ani, în România se vor dezvolta mai multe restaurante, va veni și Ghidul gastronomic Michelin, vor fi din ce în ce mai multe restaurante bune. E nevoie de timp, e adevărat, dar cred că va fi o evoluție. (...) Cred că vor veni mai mulți chefi din străinătate aici și cred că pe lângă ei se vor dezvolta și alți chefi", a spus el, adăugând că prin intermediul gastronomiei o persoană poate evolua profesional și poate ajunge să călătorească în jurul lumii.

Chef Zanoni va pregăti joi și vineri seara două dineuri speciale, într-un hotel din centrul Capitalei.

Debutul Fete de la Gastronomie a fost marcat și de un dejun bufet la Reședința ambasadorului Franței, pregătit de Andrei Tămaș, meniul reprezentând o fuziune de bucătărie franceză și românească. Pe masă s-au aflat produse inedite precum sarmale cu fructe de mare, hamsii în tempura, spumă de fasole cu ceapă caramelizată și una dintre cele mai neașteptate combinații — colivă și cremă de zahăr ars.

Cu ocazia Fete de la Gastronomie , va fi prezent în România John Euvrard, care timp de 15 ani a fost prim somelier al lui Paul Bocuse și în 2007 a fost ales Somelierul Anului în Franța.

În perioada 25 — 28 septembrie, 31 de restaurante, hoteluri, wine bars, patiserii, hypermarketuri și o librărie sărbătoresc gastronomia prin brunch-uri franțuzești, degustări de vin, ateliere de oenologie, oferte la produsele franțuzești în lanțurile de retail, meniuri personalizate în restaurante.

Institutul Francez din România își va deschide porțile duminică și va propune activități interactive pentru copii și degustări de produse cu specific franțuzesc.

În contextul în care la Paris se va organiza, între 30 noiembrie și 11 decembrie, cea de-a 21-a Conferință ONU pe tema schimbărilor climatice — Paris Climat 2015—, Ambasada Franței și partenerii săi organizează duminică, de la ora 11,00, la librăria Humanitas Cișmigiu, o masă rotundă pe tema risipei alimentare și a noilor modalități de producție și consum intitulată "Paris Climat 2015: Consumul responsabil de la agricultură la gastronomie. Cum să fim creativi?".

Inițiată în Franța în 2011 pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, inițiativa "Fete de la Gastronomie" dorește să valorizeze produsele specifice — de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum și toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus