Stiri de ultima ora

„Un veac de singurătate“ se deschide

„Un veac de singurătate“ se deschide
Cultura
Valentina Rusu Ciobanu (VRC) îşi vede, la vârsta de 100 de ani, atelierul reconstituit virtual (alături de fiul ei, Lică Sainciuc)     FOTOGRAFII: Asociaţia ARBOR / Victoria Nagy Vajda

Miercuri, 28 octombrie, între orele 12.00 şi 21.00, chiar în ziua în care împlineşte 100 de ani, pictoriţa centenară Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la Bucureşti, prin deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“, care se va desfăşura în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.

Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriţă care se bucură de un profund respect şi o mare iubire în Republica Moldova. În ziua de 28 octombrie, artista, care trăieşte la Chişinău, împlineşte vârsta de 100 de ani. Toate evenimentele proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ se organizează la Bucureşti sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova şi candidat al forţelor democratice, pro-româneşti şi pro-europene la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020. Deschiderea expoziţiei de la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11) se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare s-a prelungit pe durata întregii zile pentru a permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spaţiul expoziţional se efectuează direct din stradă şi nu permite staţionarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

Compoziţiile din această selecţie de lucrări capătă conotaţii enigmatice, care amintesc de metaforele copilăriei, iar privitorul este invitat să intuiască legătura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului „Un veac de singurătate“.

 „O sută de ani de singurătate“, cu Valentina Rusu Ciobanu. „Geniul Basarabiei“, la centenar

Valentina Rusu Ciobanu, la apropierea vârstei de 100 de ani

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ va prezenta în premieră absolută atelierul virtual al Valentinei Rusu Ciobanu, realizat în „realitate virtuală“ (VR), o reconstrucţie identică cu realitatea pe baza materialelor documentare din anul 1985. Atelierul VR va fi lansat tot miercuri, cu ocazia deschiderii expoziţiei de la Arbor.art.room, şi se poate vizita cu ajutorul echipamentelor VR - Oculus Quest sau poate fi accesat de pe calculatorul personal, atelierul fiind găzduit de prima platformă de expoziţii de artă VR din România şi Republica Moldova, Theopen-art.com. Este primul atelier VR al unui artist român, asemenea reconstrucţii virtuale fiind deja realizate de către cele mai importante instituţii muzeale din lume.

Foto dreapta: Fotografia VRC, de pe foaia matricolă de la Academia de Arte Frumoase Iaşi Pe data de 30 iunie 2020, cu prilejul apropiatului centenar al Valentinei Rusu Ciobanu, a fost semnat de către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, decretul pentru decorarea pictoriţei cu Ordinul „Meritul Cultural“, în grad de Mare Ofiţer, Categoria C – „Artele Plastice“. Propunerea pentru acordarea înaltei distincţii a fost făcută de doamna Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova, şi susţinută de Asociaţia pentru cultură şi arte ARBOR (preşedinte: Victoria Nagy Vajda) şi de Muzeul Municipiului Bucureşti. Echipa principală a proiectului „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ este formată din: Victoria Nagy Vajda, manager de proiect; Elena Olariu, curator şi coordonator proiect expoziţional Palatul Suţu; Anastasia Gurschi, curator; Constantin I. Ciobanu, istoric de artă. Cu participarea extraordinară a domnului Lică Sainciuc, fiul Valentinei Rusu Ciobanu.

Arbor.art.room Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1 Deschidere: 28.10.2020, orele 12.00-21.00 Program vizitare: 28.10 – 29.11.2020 Marţi - Duminică: 12.00 – 20.00 Pentru vizionare atelier VR vă rugăm să solicitaţi o programare pe info@theopen-art.com.Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu Bd. I.C. Brătianu, nr. 2, sector 3 Deschidere: 5.11.2020, ora 10.00 Program vizitare: 5 – 29.11.2020 Miercuri - Duminică: 10.00 – 18.00

Împreună cu soţul artistei, Glebus Sainciuc Proiectul cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu este realizat de Asociaţia pentru Cultură şi Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundaţia SANTAVINERE din Chişinău şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Proiectul s-a bucurat de o strânsă colaborare cu Arhivele Naţionale ale României ‒ Iaşi, Moldova Film, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu“, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu“ – Chişinău, Rivulet Studio, VRTIM şi Calvert Journal. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). AFCN şi SDC nu sunt responsabile de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus