Stiri de ultima ora

"Un etaj mai jos" şi "Aferim! ", proiectate la London Film Festival

Un etaj mai jos şi Aferim! , proiectate la London Film Festival
Cultura
Aferim! este propunerea României pentru Premiile Oscar

Lungmetrajele "Un etaj mai jos", de Radu Muntean şi "Aferim!", de Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Berlinale, vor fi proiectate la London Film Festival, care se desfăşoară în perioada 7 - 18 octombrie.

Despre filmul lui Radu Muntean, selecţionerii scriu că este "plin de scene de suspans extrem de plauzibile şi captivant de la un capăt la altul", fiind "un alt film românesc excelent care combină concizia realismului minimalist cu o perspectivă psihologică şi etică incisivă".

Drama lui Radu Muntean îl are în centru pe Sandu Pătraşcu (interpretat de Teodor Corban), un tip obişnuit, afabil, care trăieşte cu soţia sa din înmatricularea maşinilor altora. Lucrurile se complică brusc când un vecin, Vali (jucat de Iulian Postelnicu), îi solicită serviciile. În acest timp, Sandu suspectează că acesta din urmă este responsabil de moartea vecinei care locuieşte dedesubt, notează criticul de film Geoff Andrew în prezentarea filmului.

"Aferim!", de Radu Jude, este inclus în secţiunea Films in Journey - pelicule care schimbă punctul de vedere al spectatorului -, cu două proiecţii speciale, fiind considerat de organizatori "un western original, o demonstraţie inteligentă despre modul în care s-a schimbat lumea - sau nu".

Lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus