Stiri de ultima ora

Un an de la lansarea muzicii din „România neîmblânzită“. Cine este femeia din spatele proiectului

Un an de la lansarea muzicii din „România neîmblânzită“. Cine este femeia din spatele proiectului
Cultura
Duminică, s-a împlinit un an de la lansarea digitală a muzicii din filmul "România neîmblânzită". Deşi a atras atenţia încă din momentul apariţiei filmului, în 2018, coloana sonoră a documentarului a fost publicată autonom, ca un produs separat, abia în toamna anului trecut, albumul fiind lansat atunci pe cele mai mari platforme de profil din lume: Spotify, Amazon, Apple.

Înregistrate cu Orchestra Naţională B.B.C a Ţării Galilor, cele 35 de piese de pe album sunt creaţia originală a artistei Nainita Desai. Când a intrat în echipa României neîmblânzite, londoneza cu origini indiene trăia deja un moment fast al carierei. Producţii pentru care scrisese coloana sonoră fuseseră difuzate de B.B.C., Discovery Channel, Netflix, H.B.O., National Geographic, iar în 2016 muziciana fusese declarată „Descoperirea anului“ de către B.A.F.T.A. (British Academy of Film and Television Arts).

Născută la Londra — aminteşte echipa de producţie a documentarului —, Desai a luat lecţii de pian, chitară, vioară, tobă indiană şi sitar. A făcut studii de matematică, după care a urmat National Film & Television School. La în-ceputurile carierei, a lucrat ca sound designer pentru regizori legendari pre-cum Bernardo Bertolucci (Little Buddha), Werner Herzog (Lessons of Dark-ness), Anthony Hopkins (August) şi Iain Softley (Backbeat şi Hackers). Ca inginer de sunet, a colaborat cu mari nume din industria muzicală, de la Tori Amos, Billy Cobham şi Peter Gabriel până la Daniel Lanois, Jane Siberry, Nigel Kennedy, Sinéad O’Connor şi Ravi Shankar.

De-a lungul anilor, Desai a scris melodii pentru zeci de filme (mai ales, doc-umentare), unele dintre pelicule căpătând premii sau nominalizări la Oscar, Cannes, B.A.F.T.A. şi Emmy. Tot ei îi aparţine piesa cu care B.B.C. a deschis transmisiunea nunţii dintre principele Harry şi actriţa Meghan Mar-kle.

Atrasă de genuri muzicale variate, artista este în largul ei şi când colaborează cu orchestre (de exemplu, London Contemporary Orchestra), şi când com-pune melodii cu influenţe etnice, folosindu-se de colecţia sa de instrumente pitoreşti, adunate din toată lumea. Este, de asemenea, deschisă către muzica creată cu ajutorul calculatorului, la care a apelat şi în România neîmblânzită.

Demers al companiei Auchan, România neîmblânzită este un film documen-tar despre flora şi fauna din Munţii Carpaţi şi Delta Dunării. Versiunea în limba română a lungmetrajului este narată de Victor Rebengiuc, în vreme ce versiunea internaţională beneficiază de vocea actorului britanic Mark Strong.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus